медицинска информация

Количеството микроорганизми, които живеят във и върху нашето тяло, е много повече от броя на нашите "собствени", човешки клетки. Нови проучвания показват, че нашите "микробни общности" са много индивидуални, като пръстовите отпечатъци. Ние не можем да живеем без тях, тъй като те се грижат за някои много важни функции на храносмилателния ни тракт, както и за окисляването на кожата и влагалището.

Лактобацилите са полезните бактерии във влагалището. Те произвеждат млечна киселина и предпазват влагалището от повечето нежелани бактерии и други микроорганизми, като гъбичките. Нарушенията във вагиналния микробиологичен баланс често се наблюдават под формата на обилен секрет и симптоми като сърбеж, неприятен мирис или парене. Най-известното състояние е свързано с прекомерното развитие на анаеробни бактерии, познато като бактериална вагиноза. Бактериална вагиноза е придружена от мирис, подобен на риба, причинен от амините, произвеждани от тези бактерии. (Pinkster 1998). Външни фактори за такова нарушение са хигиената и половия акт. След полов акт вагиналното рН значително се повишава от киселинно към алкално. (Tevi-Benissan 1997). В такава алкална среда бактериите, причинители на бактериалната вагиноза - които виреят при повишено рН - могат да се увеличат експлозивно, като пикът на растеж може да настъпи 36 часа след "алкалния шок", причинен от сперматозоидите.

Съставът на вагиналната микрофлора е много динамичен и се променя в отговор на хормонални колебания и външни фактори, като сексуална активност и вагинална хигиена. В случай на дисбактериоза, вредните микроорганизми като бактериите, причиняващи бактериална вагиноза, или гъбичните клетки се оказват в числено превъзходство спрямо полезните лактобацили. Такава дисбактериоза често е придружена от вагинален дискомфорт като сърбеж, неприятен мирис, необичаен секрет и болка. И при бактериалната вагиноза, и при вагиналната кандида, стандартното лечение е предписване на антимикробни лекарства. Антибиотиците и антимикотиците обаче могат сериозно да повлияят върху състава на микрофлората и да застрашат полезните микроорганизми. В допълнение, тези стратегии често са ефективни само в краткосрочен план, тъй като и при лечение с метронидазол при бактериална вагиноза, и при антимикотично лечение (например клотримазол) при кандидоза, са докладвани много високи честоти на повтарящи се инфекции. През последните години вече са достъпни и нови подходи за коригиране на вагиналната дисбактериоза. Тези стратегии включват употребата на киселинни гелове, пребиотична стимулация на вагиналните лактобацили и естествени антиадхезивни стратегии, които пречат на вредните микроорганизми да колонизират тялото ни. Антиадхезивните стратегии на базата на естествени продукти са иновативната, патентована основа на продуктовата линия на Multi-Gyn и са комбинирани с други функционални компоненти като киселинни и пребиотични съставки за предотвратяване и третиране на вагинални инфекции и свързания с тях дискомфорт.

Допълнителна професионална информация: