Разлика между вагина и вулва

Когато биват попитани за основните органи на женската репродуктивна система, повечето хора успяват да назоват вагина, матка и яйчници. Дори и да успеете да си представите диаграма на женската репродуктивна система, много вероятно е тази диаграма да е грешна.

. Причината за това е в широко разпространеното погрешно схващане, че вагината е репродуктивният орган, който се намира на повърхността – онзи, който може да се види между краката на жената. Много хора не знаят каква е разликата между вагина и вулва. Това не е изненадващо, тъй като вулвовагиналното здраве често се нарича просто вагинално здраве, а вулвовагиналната хигиена в повечето случаи се нарича вагинална хигиена. Удобството от употребата на по-кратки думи е отхвърлило необходимостта от точност в изказа. Разликата между вагината и вулвата е преди всичко анатомична и хистологична, което е свързано с различни изисквания към хигиената, както и с различни заболявания.


Анатомия на вагината и на вулвата

Вулвата е външната част от женската генитална система. Състои се от големи и малки срамни устни, клитор, пубис (Венерин хълм), вагинален отвор и някои други анатомични структури. „Двойните врати“ – големите и малките срамни устни – помагат да се предпази вътрешността на вагината от външни замърсители. Освен това осигуряват овлажняване, благодарение на намиращите се в тях жлези.

Вагината е каналът, който свързва вулвата с маточната шийка и матката. Тя представлява еластичен канал покрит с лигавица, със собствена микрофлора и специфично кисело рН, и играе основна роля в съхранението и транспортирането на спермата към матката и фалопиевите тръби за оплождане на яйцеклетката, както и при раждане. Точните размери на вагината са обект на различни спорове, но така или иначе със сигурност варират при всяка жена. Средната дължина на вагината е около 8 см, но при възбуда вагината става много еластична и може да се удължи.


"Причината за това е в широко разпространеното погрешно схващане, че вагината е репродуктивният орган, който се намира на повърхността – онзи, който може да се види между краката на жената."Вулвовагинална хигиена

Вагината е самопочистващ се орган, което означава, че при нормални обстоятелства не е необходимо вътрешността й да бъде измивана. Вулвата от друга страна трябва да се мие редовно, поне веднъж дневно, за да се предпази вагината от възможно замърсяване. При измиване на интимните части никога не трябва да използвате продукти, съдържащи сапун или агресивни субстанции, тъй като те могат да нарушат физиологичния баланс на вагиналната микрофлора и да отмият естественото й защитно овлажняване и овлажняващи компоненти. Понякога при нарушен баланс на вагиналната микрофлора или при възникване на инфекция е необходима допълнителна грижа. В такива случаи е важно да разпознаете симптомите и да се свържете с вашия лекар, за да може да приложите правилна терапия.