Посещение при гинеколог

Посещенията при гинеколог са част от живота на жената. По време на репродуктивния период, една жена трябва да посещава лекаря си тогава, когато е необходимо. По време на бременност обаче жената има нужда от редовни медицински прегледи. Ако не се чувствате комфортно по време на гинекологичен преглед или ако ви предстои да отидете на гинекологичен преглед за първи път, ето списък с нещата, които можете да очаквате!

Медицинска история

Първо лекарят или сестрата ще ви зададат поредица въпроси, за да определят медицинската ви история възможно най-точно. Въпросите ще са относно общото ви здравословно състояние, евентуални хронични или генетични заболявания, както и такива за начина ви на живот и навици като тютюнопушене и употреба на алкохол. Вероятно ще ви попитат за месечния ви цикъл, кога е била първата ви менструация, дали цикълът ви е редовен и дали е много болезнен. Въпросите ще са свързани и с това дали някога сте страдали от заболяване, предавано по полов път, на какви терапии сте били до момента и дали използвате някакви противозачатъчни средства. Не се срамувайте – информацията, която споделяте с лекаря си е конфиденциална и ще му помогне да си създаде по-точна картина за вашето репродуктивно здраве. Ако имате въпроси, гинекологичният преглед е точният момент да ги зададете.

Гинекологичен преглед

You will be asked to take your underwear off, sit on the examination bed and put your legs on the appropriate holders, so that they are set apart, allowing the doctor to do the exam of your intimate region. Take a deep breath and make yourself as comfortable as possible – the most important thing is to relax. That way the exam will be only slightly uncomfortable and should be painless. По време на прегледа ще трябва да свалите бельото си, да седнете на лекарския стол и да поставите краката си на предназначените за целта места, достатъчно раздалечени един от друг, за да може лекарят да прегледа интимната ви област. Поемете дълбоко въздух и се настанете възможно най-удобно – най-важното е да се отпуснете. Така прегледът ще бъде съвсем малко неприятен и би трябвало да не изпитвате болка.

Самият преглед включва преглед на външната, видима част, както и използването на спекулум (метален инструмент, който се поставя вътре във влагалището, за да го държи отворено по време на прегледа). Лекарят ще прегледа влагалището, матката и яйчниците, след което с тампон може да вземе проба от лигавицата на влагалището и/или маточната шийка. Тази проба ще осигури детайлна информация за състоянието на вагиналната микрофлора, както и за възможните инфекции.

Папаниколау тест (ПАП тест)

Прегледът може да включва и Папаниколау тест (известен още като ПАП тест или цитонамазка), чрез който могат да се установят потенциални предракови и ракови промени в маточната шийка. Лекарят ще вземе проба от маточната шийка, която впоследствие се изследва под микроскоп за наличие на някакви аномалии.

Изследване за болести, предавани по полов път

Всички сексуално активни жени трябва редовно да се изследват за заболявания, предавани по полов път – някои от изследванията се правят с вагинална проба, а за други е необходим кръвен тест.

На края лекарят трябва да ви обясни резултатите от направените изследвания, да назначи подходяща терапия, да ви обясни как протича терапията и дали са необходими някакви (временни или постоянни) промени в начина ви на живот. Ако имате някакви въпроси или притеснения, не се колебайте да попитате. Лекарят ви трябва да е любезен, търпелив и отворен към въпроси.


"Поемете дълбоко въздух и се настанете възможно най-удобно – най-важното е да се отпуснете. Така прегледът ще бъде съвсем малко неприятен и би трябвало да не изпитвате болка."