Какъв цвят е секретът ви?

Вагиналният секрет е важен фактор за цялостното ви вагинално здраве. Жлезите във влагалището и маточната шийка секретират флуид, който има няколко основни функции в женската репродуктивна система: отмива вагината от мъртви клетки и микроорганизми; подпомага превенцията и борбата с инфекции; овлажнява вагината.

Количеството, консистенцията, мириса и цвета на секрета са много индивидуални и могат да варират по време на месечния цикъл, при кърмене, при бременност или при сексуална възбуда. Опознавайки добре тялото си, ще можете да разпознавате кога секретът ви има нормални и приемливи характеристики, при които няма нужда от излишна паника. Например – може да забележите лека промяна в миризмата в случай, че сте бременна или по-обилен секрет, когато сте в овулация. От друга страна всяка необичайна промяна в цвета, консистенцията, количеството или миризмата може да е индикация за развиваща се инфекция – особено ако са налице и други симптоми като: сърбеж, парене или болка.


"Количеството, консистенцията, мириса и цвета на секрета са много индивидуални и могат да варират по време на месечния цикъл, по време на кърмене, при бременност или при сексуална възбуда."


Особености на секрета


Промените във вида на секрета ви могат да са индикация, че е време да потърсите съвет от своя гинеколог – вижте таблицата и разберете как да разпознавате най-характерните промени, както и възможните причини за тях.

Цвят на секретаКонсистенцияПридружаващи симптомиВъзможни причини
Прозрачен, бял или белезникав, светло жълтРядък или гъст, лепкав, жилавБез допълнителни симптомиНормален секрет
БялГъст и подобен на извараПодути срамни устни, болка – особено при полов акт, сърбеж, парене, бели остатъци, които не могат да бъдат изтритиГъбична инфекция
Бял, сив или жълтГъст или рядъкМирис наподобяващ риба, парене, подути срамни устни, зачервяване и раздразнениеБактериална вагиноза
Жълт или мътенМоже да има различна консистенцияБолка в областта на таза, вагинално кървене или зацапване между две менструации, инконтиненция на уринаГонорея
Жълт или зеленикавС балончета, пенестоСилен мирис, сърбеж, болка при уриниранеТрихомониаза
Кафяв или с кървави следиМоже да има различна консистенцияБолка в областта на таза, вагинално кървене или зацапване между две менструацииНередовна менструация. Кафяв секрет може да се появи в началото или в края на менструацията.
РозовМоже да има различна консистенцияБез допълнителни симптомиАко наскоро сте родила, това най-вероятно е изчистване на лигавицата на матката – нормално е да се случва след раждане

Ако забележите някой от изброените симптоми или други необичайни симптоми, свържете се с вашия гинеколог възможно най-скоро.