Интимна хигиена и вагинални инфекции

Повечето жени знаят как да се грижат за интимната си област. „Вагината се самопочиства“, „не мийте вагината със сапун“, „носете памучно бельо“ и „винаги се избърсвайте в посока отпред назад“. Правилната грижа за интимната област може да ни предпази от неразположения, или поне такова е разпространеното вярване. И все пак, дали това наистина е така?

Причината за инфекции и дискомфорт

Двете най-често срещани вагинални инфекции са бактериалната вагиноза и гъбичната инфекция (известна още като кандидоза или млечница). Ако изпитвате вагинален дискомфорт, обикновено причината е една от тях.

Бактериалната вагиноза (БВ) се получава в резултат на прекомерен растеж на вредни бактерии във влагалището. Симптомите на тази инфекция са силна миризма на риба и рядък, сивкаво-бял секрет. Гъбичната инфекция от друга страна, се причинява от прекомерен растеж на гъбички във влагалището или външната интимна област. Гъст, бял секрет (подобен на извара) и вагинален сърбеж са най-често срещаните симптоми.

И двете инфекции са относително безобидни, но могат да бъдат доста неприятни. Симптомите ще отшумят, но това може да отнеме известно време. За щастие, и двете инфекции могат да бъдат третирани с медикаменти или с продукти за интимна грижа. Повече информация за лечението на вагинални инфекции можете да откриете тук.


"Двете най-често срещани вагинални инфекции са бактериалната вагиноза и гъбичната инфекция (известна още като кандидоза или млечница). Ако изпитвате вагинален дискомфорт, обикновено причината е една от тях."


Как може да помогне интимната хигиена

Въпреки, че не е ясно точно каква е причината за прекомерния растеж на гъбички или бактерии във влагалището, има някои фактори, които могат да му повлияят. Смята се, че интимната хигиена е един от тези фактори. Ето някои полезни съвети за интимната хигиена:

  • Ако искате да почистите външната интимна област, топлата вода е достатъчна. За чувство на свежест бихте могли да използвате интимно средство с меко почистващо действие, например такова с естествени съставки
  • Уверете се, че винаги след душ, вана или плуване подсушавате добре интимната област
  • Носете памучно бельо и избягвайте бельото тип „прашка“
  • Ако имате сърбеж, постарайте се да не се чешете

Интимната хигиена може ли да предотврати вагиналните инфекции?

При някои жени правилната интимна хигиена е достатъчна, докато други все пак развиват инфекции. Неправилната вагинална хигиена може да повиши риска от вагинален дискомфорт, но за съжаление правилната такава не предотвратява всички проблеми, тъй като повечето инфекции са причинени от фактори, които не са свързани с хигиената.