Вагинално рН – вагината ви киселинна ли е или алкална?

Може би сте чували, че стойността на вагиналното рН е важна част от интимното здраве. Но какво точно е рН и защо е толкова важно за репродуктивното ни здраве? Продължете да четете, за да разберете какви са стойностите на нормалното рН и дали вагината ви трябва да бъде кисела или алкална.

Какво е рН стойност?

рН е скала, която показва киселинността и алкалността. Стойностите са от 0 до 14, където 0 е най-киселинната стойност, а 14 е най-алкалната. Водата е с рН 7, което като цяло се приема за рН неутрално. При здрава вагина, рН има стойности между 3,8 и 4,5, т.е. то е кисело. Причината за това е, че добрите бактерии обитаващи влагалището синтезират млечна киселина, която намалява стойностите на рН.

Значението на вагиналното рН

Киселата среда на влагалището е естествена бариера за инфекции и раздразнения, тъй като потиска растежа на лошите бактерии, които предпочитат по-малко кисела среда. Това означава, че докато добрите бактерии са много на брой и вагиналното рН е кисело, лошите бактерии имат много малък шанс да се разраснат прекалено много и по този начин рискът от развитие на инфекция е малък.

Щом вагиналното рН се повиши над 4,5, лошите бактерии имат възможност да се разрастват, причинявайки инфекция. Това може да доведе до симптоми като обилен секрет, неприятен мирис, сърбеж или друг вагинален дискомфорт. Промените в стойностите на вагиналното рН често са свързани с бактериалната вагиноза.

Какво причинява промените в рН?

Стойностите на рН могат да се променят поради различни фактори – ето някои неща, които може да правите, за да поддържате добро вагинално здраве и кисели стойности на рН:

  • Антибиотици. Тези медикаменти убиват не само лошите, но и добрите бактерии, които са отговорни за това да поддържат вагината кисела и здрава. По време на или след употребата на антибиотици, използвайте продукт, който да стимулира растежа на добрите бактерии.
  • Полов акт. Алкалните рН нива на спермата могат да нарушат киселата среда на вагината и да стимулират растежа на бактериите, причиняващи бактериална вагиноза. Може да забележите това по силната миризма след като сте правили необезопасен секс. Ако това ви се случи, обмислете използването на презерватив, за да предотвратите появата на дискомфорт.
  • Кърмене и менопауза. Спадът в нивата на естроген (напр. при кърмене или менопауза) може да намали броя на лактобацилите и евентуално да причини повишаване на нивата на рН (по този начин се намалява киселинността). Ако кърмите или сте в менопауза, опитайте да използвате пребиотичен продукт, който може да стимулира растежа на добрите бактерии и да помогне стойностите на вагиналното ви рН да бъдат в здравословния диапазон.

"Щом вагиналното рН се повиши над 4,5, лошите бактерии имат възможност да се разрастват, причинявайки инфекция."