Вагинална микрофлора

Може да е трудно за вярване, но най-новите генетични техники разкриват, че само около 1/10 част от 100-те трилиона клетки в човешкото тяло, са действително наши. Останалите 90% от тях произхождат от микроорганизми – бактерии, вируси и други микроорганизми. Нищо чудно защо за цялостното ни здравословно състояние е толкова важно да поддържаме деликатния баланс на микроорганизмите, обитаващи нашето тяло – съответно, същото важи и за вагината.

Почти всички жени ще страдат от бактериална вагиноза, гъбична инфекция или уринарна инфекция поне веднъж в живота си. Основната причина за високата степен на поява на вагинални проблеми е дисбалансът на вагиналната микрофлора. С други думи, балансът е нарушен поради намален брой на добрите бактерии или поради прекомерно развитие на „лоши“ бактерии или гъбични клетки. Намаляването броя на добрите бактерии и прекомерното развитие на вредни микроорганизми често са свързани едно с друго. Когато това се случи, тялото или ще успее да пребори инфекцията и да се върне към здравословния баланс, или ще има нужда от малко външна помощ под формата на медикаменти – продукти, съдържащи пребиотици или промяна в начина на живот.

Какво се счита за здравословна вагинална микрофлора?

Здравата вагина е заселена с множество „добри“ бактерии – лактобацили. Тези бактерии се считат за нещо като пазители на влагалището – те могат да потиснат растежа на потенциално вредните бактерии/гъбички, синтезирайки млечна киселина и водороден пероксид, и не позволявайки на лошите бактерии да се прикрепят към вагиналните стени. Млечната киселина подпомага поддържането на киселинната среда на влагалището, а водородният пероксид унищожава лошите бактерии.

Много са факторите, които могат да нарушат деликатния баланс, който съществува във влагалището – някои от тях са увреждане на тъканите по време на раждане; здравословни проблеми; стрес; определени лекарства; твърде тесни дрехи или синтетично бельо; неправилна хигиена; дразнители, съдържащи се в лосиони, душ-гелове и други козметични продукти; триене, причинено от проникването по време на секс, в случай, че жената не е достатъчно възбудена; хормонални промени и т.н.

Нарушен баланс

Ако вагиналната флора е компрометирана, защитната роля на лактобацилите (добрите бактерии) отслабва. Поради намаления брой лактобацили се синтезира по-малко млечна киселина, а това повлиява защитното ниско ниво на вагиналното рН. В резултат, лошите бактерии имат възможност да се разраснат, което води до бактериална вагиноза.

По време на бременност, количеството и разнообразието на влагалищните лактобацили често намалява, което повишава риска от инфекции при бременната жена. Симптомите, свързани с нарушен баланс на вагиналната микрофлора, включват обилен секрет, (неприятен) мирис, сърбеж, раздразнение, зачервяване, подуване, болка при уриниране или по време на секс, парене, чувствителност.

Балансираната вагинална микрофлора подпомага предпазването от бактериални и гъбични инфекции и е от първостепенно значение за доброто вагинално здраве. За да се намали риска от дисбаланс на вагиналната микрофлора, добре е да развиете хигиенни навици и да спазвате някои общи препоръки за това как да се грижите за интимната си област. Можете също така да използвате продукт, който съдържа съставки, подпомагащи растежа на добрите бактерии, за да предотвратите появата на възможни инфекции и да спомогнете възстановяването, в случай, че симптомите вече са се проявили.


"Ако вагиналната флора е компрометирана, защитната роля на лактобацилите (добрите бактерии) отслабва. Поради намаления брой лактобацили се синтезира по-малко млечна киселина, а това повлиява защитното ниско ниво на вагиналното рН."