Анатомия на вагината

Вагината е един еластичен, мускулен орган, който свързва матката с външните репродуктивни органи. Важно е да се запомни, че външният вид на нашата интимна зона е много индивидуален – женските гениталии могат да се различават по форма, размери, цвят, текстура и в цялостния си външен вид. Научете повече за анатомията на вагината, за да разберете как функционира тази забележителна част на женското тяло.

Външна интимна зона

Вагината е свързана с вулвата, която включва външните срамни устни, вътрешните срамни устни, клитора и външните отвори на уретрата и вагината. Понякога хората заместват вулвата с вагината – най-лесно е да се запомни, че вулвата е това, което виждате, когато наблюдавате Вашата интимна зона с огледало. Вагината е разположена вътре в тялото и единствения начин за пълно изследване е чрез разширител, това прави гинекологът по време на преглед или цитонамазка.

Вагиналният отвор е скрит от два броя срамни устни - големи и малки. Това са външните срамни устни на вулвата, които защитават вагината от инфекции и също така предизвикват стимулация по време на полов акт. Те са много чувствителни. Клиторът също е скрит от срамните устни. Голям колкото грахово зърно, той вероятно е най-чувствителната част от женското тяло. Стимулацията на клитора предизвиква възбуда и лесно може да доведе до оргазъм, което прави клитора един много важен орган за сексуално удоволствие. Когато е възбуден, Вашият клитор (и срамните Ви устни) може да се уголемят от увеличения приток на кръв във Вашата генитална зона. Това е нормално.

Отворът на уретрата се намира под клитора. Урината, която идва от пикочния мехур, преминава през уретрата и излиза през този отвор. Отворът от своя страна е затворен от кръгъл мускул, който ни позволява да задържаме урината, докато стигнем до тоалетната. Понякога този мускул може да отслабне, което би довело до изпускане на урина.


the vagina

"Важно е да се запомни, че външният вид на нашата интимна зона е много индивидуален – гениталиите могат да се различават по форма, размери, цвят, състав на тъканта и по цялостния външен вид при един или друг човек."


Вагината

Вагиналният отвор е под уретрата. Това е мястото откъдето излиза менструалната кръв от тялото и където се поставят тампони, вагинални свещички и овлажнители. Това е мястото, където по време на секс пенисът прониква във вагината. Вътрешността на вагината е покрита с нежна тъкан, чийто състав и влажност варират в зависимост от специфични фактори като сексуална възбуда, бременност, болест, кърмене, менструация и менопауза. Тази нежна тъкан съдържа много жлези, които отделят секрет или вагинална течност, което е необходимо за овлажняване и защита от инфекции. Вагината има изумителна еластичност и се разтяга достатъчно, за да оформи родовия канал за бебето идващо от матката, като този канал е известен като утробата.


female reproductivesystem

Близо до вагиналния отвор се намира тънка мембрана наречена химен. Тази мембрана може да бъде разкъсана по време на първия полов акт, като понякога това води до леко кървене. Хименът може да бъде разкъсан по време на физически упражнения, спорт и вътрешен преглед.

Вагината и другите репродуктивни органи са поддържани от мускулите на на таза. Тези мускули предпазват тялото от пролапс и изпускане и могат да бъдат подсилени чрез специфични тазови упражнения, познати като упражненията на Кегел.

Другият край на вагината е свързан с шийката на матката или входът на утробата. Шийката на матката има много малък отвор, което предпазва от навлизане на чужди тела в утробата. Шийката на матката се разширява изключително много по време на раждане, за да може бебето да излезе от утробата през вагината и да се появи на бял свят.