Разликата между бактериална вагиноза и гъбична инфекция

Бактериалната вагиноза и вагиналните гъбички са две от най-често срещаните вагинални оплаквания. В продължение на дълги години, вагиналните гъбички са били по-лесно третирани и благоприятно повлиявани, в сравнение с бактериалната вагиноза, което е довело до погрешно разпространеното схващане, че всеки необичаен секрет, сърбеж или болка в интимната област са причинени от Candida.

Днес вече се знае, че бактериалната вагиноза е точно толкова често срещана, колкото и вагиналните гъбички. Появява се при 1/3 от жените и се лекува по съвсем различен начин от гъбичките. За да може да се приложи адекватно лечение, всяка жена най-напред трябва да разбере за кое от двете състояния става въпрос.

БВ срещу кандидоза
Различни симптоми

Както бактериалната вагиноза, така и вагиналните гъбички се характеризират с необичаен секрет, но видът на този секрет е доста различен. Бактериалната вагиноза обикновено причинява рядък, воднист, бял или сив секрет със специфична миризма като на риба, докато гъбичките са добре познати с причинявания от тях гъст, бял секрет, подобен на извара, с мирис на ферментирало.

Жените, които имат гъбична инфекция, обикновено страдат от много интензивен сърбеж и раздразнение, и по-рядко се оплакват от болка по време на секс или при уриниране. Кожата на вулвата е розова или червена, понякога с бели следи, които не могат да бъда премахнати. От друга страна, бактериалната вагиноза обичайно е съпътствана от раздразнение и болка, но сърбежът не се наблюдава толкова често. Докато нормално рН на вагината е кисело, при бактериалната вагиноза то става по-алкално, а кандидозата не оказва ефект върху киселинността на вагиналната среда. Тази разлика е в основата на най-често срещаните тестове за вагинална инфекция, продавани без рецепта.

Самодиагностика

Нито едно от тези две оплаквания не се счита за инфекция само по себе си, а по-скоро за дисбаланс на бактериалната флора. Въпреки това, разликите между бактериална вагиноза и гъбична инфекция не винаги са очевидни, а понякога дори могат да бъдат сбъркани със симптоми на други, по-сериозни проблеми, така че винаги е добре да се консултирате с вашия лекар или гинеколог.


"Както бактериалната вагиноза, така и вагиналните гъбички се характеризират с необичаен секрет, но видът на този секрет е доста различен.t"


Различни лечения

Бактериалната вагиноза може да се лекува с антибиотици, като метронидазол, или с естествени продукти и пребиотици, които ще възстановят баланса на вагиналната флора. Бактериалната вагиноза, лекувана с антибиотици, има много по-голямо негативно въздействие върху полезната вагиналната микрофлора, тъй като се засягат и добрите бактерии (лактобацили), а антибиотиците могат да имат и неприятни странични ефекти. В резултат на това, когато бактериалната вагиноза се лекува с антибиотици, е налице вероятност от висока степен на рецидив.

Естествените продукти са насочени повече към това да възстановят добрата вагинална флора, вместо допълнително да я разстройват, убивайки както патогенните (вредни) бактерии, така и добрите бактерии. По същия начин, кандида може да се лекува с антимикотици, или с продукт, който възстановява баланса и стимулира полезната флора от лактобацили във влагалището. В случай, че решите да използвате продукт за самостоятелно лечение, който се продава без рецепта, е препоръчително да посетите Вашия лекар, ако симптомите не отшумеят.

Научете повече за бактериалната вагиноза