Причини за вагиналните инфекции

Ако някога сте имали някакъв интимен дискомфорт, например обилен секрет, сърбеж, парене, болка или (неприятен) мирис, най-вероятно сте страдали от вагинална инфекция или вагинит. Най-често срещаните инфекции са бактериалната вагиноза и кандидозата (гъбична инфекция), като и двете се считат за дисбаланс на вагиналната микрофлора.

Бактериалната вагиноза може да се разпознае по паренето и болката в интимната област и по съпътстващия я рядък сив или бял секрет с характерен мирис, наподобяващ на риба. Най-характерни за гъбичната инфекция са сърбежът и раздразнението във вагиналната област, както и гъстия бял секрет, обикновено описван като подобен на извара.

Какви са причините за вагинална инфекция?

Нарушеният баланс на вагиналната микрофлора е една от най-честите причини за вагинални инфекции. Щом количеството на добрите бактерии, обитаващи влагалището, намалее, вредните бактерии и гъбичките започват да се разрастват бързо, причинявайки дискомфорт и инфекция.

Нарушения в баланса могат да се появят по време на или след употребата на антибиотици, поради хормонални промени, след употребата на хигиенни продукти като сапуни, ако си вземате вана с пяна или при използването на лосиони, дори и след използването на интимни продукти, включително вагинални спрейове и презервативи.

Вагиналният дискомфорт може да възникне и поради наличието на дразнители или алергени в препаратите за пране или омекотителите, които използвате, а понякога и поради химикали, използвани при боядисването на тъканите. Синтетичното бельо също може да причини раздразнение и да допринесе за растежа на гъбичките, същото се отнася и за ежедневните и дамските превръзки, съдържащи аромати или оцветители. Резултатът може да бъде прекомерно развитие на бактерии, което води до бактериална вагиноза или до гъбична инфекция. Дискомфортът може да бъде причинен и от инфекции, предавани по полов път.


"Нарушеният баланс на вагиналната микрофлора е една от най-честите причини за вагинални инфекции."


Влияние на хормоните

Друг важен фактор, който може да окаже влияние върху вагиналното ви здраве, е хормоналният ви статус. Счита се, че промените в хормоналните нива могат да окажат влияние върху развитието на вагинални инфекции. Тези промени могат да провокират и други проблеми.

Нивата на естроген могат да спаднат точно преди менструация, по време на бременност или кърмене, и по време на менопауза. Това намалява естественото овлажняване на стените на влагалището, то е сухо и податливо на увреждане по време на проникване. В резултат може да се наблюдава болка по време на полов акт, възпаление и чувствителност.

Ако изпитвате симптоми като обилен секрет, (неприятен) мирис, болка, сърбеж, парене или чувствителност, консултирайте се с вашия здравен специалист, за да получите подходящо лечение и да предотвратите бъдещите усложнения.