Как да третираме кандидоза

Вагиналните гъбички, известни още като кандидоза, са много често срещан вагинален дискомфорт. Симптомите включват гъст бял секрет, обикновено описван като подобен на извара, силно зачервяване и сърбеж във вулво-вагиналната област. Чесането може да причини допълнително раздразнение и болка и да доведе до парещо усещане при уриниране или секс. Ако изпитвате някой от тези симптоми, е важно да се свържете с вашия лекар или гинеколог, за да потвърдят диагнозата и да ви посъветват как да третирате гъбичната инфекция.

Може ли да третирате гъбичките сами?

Медикаменти и продукти, третиращи кандидоза, често се предлагат без рецепта. Такива продукти са например антимикотични кремове, орална антимикотична терапия, пробиотици, пребиотици и други. Това означава, че при правилна самодиагноза, бихте могли успешно да третирате гъбичната инфекция и без да посещавате здравен специалист. Понякога обаче обичайните за вагинални гъбички симптоми могат всъщност да са причинени от нещо друго (вагинална сухота, бактериална инфекция) или могат да замаскират скрито заболяване, предавано по полов път, което да има по-сериозни последствия. Ето защо е важно да се консултирате с лекар или гинеколог преди да започнете каквато и да е терапия, за да не причините допълнителни проблеми на вас или дори на партньора ви. Кандидозата обикновено не се предава между партньорите, но обичайно не такъв е случаят със заболяванията, предавани по полов път.

Какво мога да направя, за да облекча симптомите на кандидоза?

При иначе здрави жени, вагиналните гъбички не са животозастрашаващо състояние, но постоянният сърбеж и раздразнението могат сериозно да повлияят качеството на сексуалния ви живот, както и да направят неудобно ходенето до тоалетна, седенето за дълги периоди от време или носенето на тесни дрехи. Щом вашият лекар потвърди диагнозата и започнете да третирате кандидозата, може да се опитате да облекчите неприятните симптоми. Охлаждащите гелове и спрейове с естествен произход могат да осигурят мигновено облекчаване на сърбежа и раздразнението, а употребата на вагинални пребиотици може да подпомогне предписаната терапия. Освен това е важно и да поддържате добра интимна хигиена, като използвате хладка вода или нежно измивно средство, което да не съдържа сапун, избягвайте ароматизираните превръзки и тоалетна хартия и спете без бельо, когато е възможно.


"Медикаменти и продукти, третиращи кандидоза, често се предлагат без рецепта. Такива продукти са например антимикотични кремове, орална антимикотична терапия, пробиотици, пребиотици и други."