Всичко, което трябва да знаете за бактериалната вагиноза!

Някога забелязвали ли сте странна миризма в интимната област? Силна, подобна на риба миризма, която ви кара да се чувствате малко неудобно? Това може да се дължи на бактериален дисбаланс, познат още като бактериална вагиноза.

От какво се причинява бактериалната вагиноза?

Бактериалната вагиноза се получава в резултат на прекомерен бактериален растеж във влагалището. Обикновено, полезните лактобацили са доминиращите бактерии във влагалището, но ако се развие бактериална вагиноза, други нежелани бактерии започват да доминират над лактобацилите.

Точната причина за прекомерния растеж на бактериите не е известна, но има някои фактори, които могат да повишат този риск, като например сексуалната активност. Все пак, важно е да се отбележи, че БВ може да възникне и при липса на сексуална активност. Поради тази причина бактериалната вагиноза не се счита за БППП (болест, предавана по полов път).

Симптоми

Следните симптоми могат да бъдат индикация за бактериална вагиноза:

  • Неприятна, подобна на риба миризма (която може да се засили след полов акт)
  • Рядък, сивкаво-бял вагинален секрет

По-рядко срещани симптоми са парене по време на уриниране и вагинален сърбеж.


"Точната причина за прекомерния бактериален растеж не е известна, но има някои фактори, които могат да повишат този риск, като например сексуалната активност.."


Инфограф: Всичко за БВ

Как да лекувам бактериалната вагиноза?

При повечето жени бактериалната вагиноза е безобидна, но може да бъде доста неприятна. Лечението обикновено има за цел облекчаване на симптомите. Най-разпространената форма на лечение на бактериална вагиноза са антибиотиците. Те се предписват под формата на орални таблетки или като продукт, който се прилага локално във влагалището. При повечето жени това е ефективно лечение, което обаче може да доведе до странични ефекти като гадене и повръщане. Употребата на алкохол в комбинация с антибиотика може да засили степента на страничните ефекти.

Друг широко разпространен метод за лечение са продуктите за самостоятелна грижа, които са свободно достъпни в аптечната мрежа. Повечето от тези продукти целят възстановяване на нивото на вагиналното рН. За да подпомогнете предотвратяването на бъдещи инфекции, винаги използвайте натурални продукти, които лекуват бактериалната вагиноза и възстановяват вагиналната флора.

Бактериална вагиноза по време на бременност

По време на бременност, бактериалната вагиноза в някои случаи може да увеличи риска от усложнения като преждевременно раждане и спонтанен аборт. Ако сте бременна и имате симптоми, свързани с бактериална вагиноза, свържете се с вашия лекар.

Научете повече за бактериалната вагиноза