Вредят ли тампоните на моята вагина?

Много жени избират да ползват тампони по време на тяхната менструация. Лесно е да се разбере защо. Те са дискретни и Ви дават свободата да водите Вашия активен всекидневен живот. Напоследък имаше силен интерес в социалните медии относно това дали тампоните нанасят вреда на здравето. Продължете да четете, за да научите повече.

Безопасни ли са тампоните?

За момента няма изследвания или доказателства, които да предполагат, че тампоните са вредни за здравето. Ако често сменяте Вашия тампон и спазвате добра вагинална хигиена, това може да Ви помогне да избегнете често срещани вагинални здравни проблеми.

Тампоните най-често са направени от комбинация на памук с изкуствена коприна, както и с пластмаса и други синтетични материали и химикали с цел да се увеличи капацитета за абсорбация. Както и с други продукти, Вие може да предпочетете да използвате органични, неизбелени памучни тампони или да изберете една по-природосъобразна възможност – например годна за неколкократна употреба менструална чашка.

Колко често трябва да сменям моя тампон?

Вагината е много ефективна в своето самопочистване. Здравата вагина поддържа екосистема от микроорганизми и течности, която регулира pH и го поддържа на ниво, което ограничава растежа на вредните бактерии.

По време на менструация Вашето тяло продължава да секретира нормалните вагинални течности и добрите бактерии, което помага за вагиналното здраве. Тампоните са проектирани с висока попиваемост и докато абсорбират менструалната кръв ефективно, те също така абсорбират и всички естествено появяващи се бактерии и телесни течности. Това може да забави способността на Вашата вагина да се самопочиства и да регулира pH стойността, което води до дразнене и възможност за инфекция.

Уверете се, че сменяте Вашия тампон на всеки 3- 4 часа, преди да си легнете и веднага щом се събудите сутринта.

Изберете точното ниво на попиваемост на тампона, съобразено с количеството на Вашето менструално течение.

Важно е да изберете тампон, който съвпада с Вашето течение. Използването на тампон, който е прекалено абсорбиращ и оставянето му вътре за твърде дълго създава условия за размножаване на бактерии. Ако забележите промени в цвета, състава или миризмата спрямо Вашето нормално вагинално течение, преустановете ползването на тампони. Никога не използвайте тампон за абсорбиране на обилен вагинален секрет извън менструация, тъй като това лесно може да влоши състоянието Ви и да Ви изложи на риск от сериозна инфекция.

Добрата вагинална хигиена е наистина важна, когато сте в цикъл. Вие може да намерите продукти за нежно вагинално измиване или душ, които да са от помощ по време на менструация. Уверете се, че избягвате ароматизирани или алкални сапуни, които могат да нарушат дори леко Вашата киселинна pH стойност във вагината. Уверете се, че нежно измивате Вашата интимна зона, че сменяте Вашия тампон или превръзка често, това ще Ви помогне да избегнете често срещани проблеми свързани с вагиналното здраве.

Какво е Синдрома на токсичен шок?

През 80-те години на миналия век се наблюдаваше разбираемо притеснение относно синдрома на токсичен шок, свързан с употребата на тампони. Оттогава насам производителите са подобрили техните продукти и разбирането за добро вагинално здраве се е развило. Благодарение на това Синдромът на токсичен шок се среща рядко.

Синдромът на токсичен шок се провокира от прекомерно развитие на стафилококови и стрептококови бактерии и тяхното навлизане в кръвния поток. Повечето хора развиват антитела, които ги защитават от тези токсини, но в редки случаи се появява Синдромът на токсичен шок .

Дали тампоните причиняват токсичен шок?

Важно е да се отбележи, че тампоните не причиняват синдром на токсичен шок, но те могат да повишат риска от него. Конкретната връзка между употребата на тампони и синдрома на токсичен шок не е ясна, но оставянето на един прекомерно абсорбиращ тампон вътре за прекалено дълго е сигурен риск. Синдромът на токсичен шок се свързва както с употребата на тампони, така и с рани по кожата, операция или раждане, с използване на превързочни материали за рани и контрацептивни гъби или диафрагми, оставени във вагината за твърде дълго време.

Симптомите за синдром на токсичен шок са много подобни на тези при настинка и не е лесно да бъдат разпознати. Те могат да възникнат внезапно. Ако използвате тампони и се притеснявате, че може да имате инфекция, свържете се незабавно с Вашия лекар.