Вагинални дразнения и подути срамни устни

Вагиналните дразнения и подутите срамни устни са често срещан вагинален дискомфорт. Научете повече за причините, симптомите и за това как да ги третирате.

Вагиналните дразнения могат да са некомфортни, но често са и болезнени, което засяга Вашето качество на живот. Подутите срамни устни могат да Ви накарат да се почувствате неспокойни, да не можете да сядате удобно или да не може да носите панталони, поради триенето. Това състояние често е придружено от други симптоми като парене или вагинален сърбеж. Подуването може да бъде общо, включващо вътрешните и външни срамни устни или местно, засягащо само една част от вулвата.

Какво причинява подутите срамни устни?

Възможни са няколко причини, някои от които са:

  • Дразнене или алергична реакция. В този случай дразненето най-вероятно е причинено от продукт – сапун, бани с пяна, лосион, интимен дезодорант или др. Тези продукти често съдържат химикали, които дразнят деликатната кожа на интимната зона, причинявайки подуване и болка. Този вид реакция може да се получи и при продукти, които ползвате от дълги години.
  • Дали подуването се случва след секс? Вие може да сте алергични към латекса в кондомите, към лубриканта или към спермата на Вашия партньор. Подуването може също така да се случи след по-груб секс, особено ако не сте използвали лубрикант и ако Вашето естествено овлажняване не е достатъчно.
  • Гъбична инфекция. Подутите срамни устни са един от показателите за това състояние. Гъбичната инфекция обикновено може да бъде разпозната по придружаващия гъст, бял вагинален секрет, който прилича на зърнесто сирене.
  • Бактериална вагиноза. Други симптоми са лек сиво-бял секрет със силна миризма на риба.
  • Бременност. По време на бременност напрежението върху репродуктивните органи и върху техните кръвоносни съдове се увеличава от теглото на бебето. Кръвообращението е отслабено, причинявайки подуване и болка във вулвата.
  • Раждане. По време на раждане жените може да преживеят увреждане на тъканта, което по-късно да се визуализира в подуване и болка.

"Съществуват няколко причини за подути срамни устни, някои от които са дразнения, полов акт и инфекции."Как да предотвратим подутите срамни устни?

Избягвайте ползването на продукти, съдържащи агресивни измивни средства, груби химикали, парфюм. Ако усещате дразнене след поставяне на определен продукт, изплакнете зоната добре и възможно най-скоро премахнете продукта, за да намалите дразненето. След това можете да приложите естествен успокояващ продукт, за да намалите симптомите и да ускорите възстановяването. Изберете средство за интимна хигиена, което съдържа само меки, за предпочитане естествени почистващи агенти. Избягвайте всякакви продукти, измиващи средства и мокри кърпички, които съдържат аромати, алкални сапуни, почистващи препарати или консерванти.

Ако изпитвате вагинална сухота, използвайте лубрикант по време на полов акт или нанасяйте вагинален овлажнител всекидневно за по-дълготраен ефект. Така Вие ще получите дългосрочно облекчение от вагиналната сухота. Ако вече се е появило дразнене, избягвайте секса, докато зоната се възстанови и симптомите не изчезнат.

Ако страдате от гъбична инфекция или бактериална вагиноза, Вие може да поискате да посетите Вашия лекар, за да получите подходящо лечение. Можете също така да ползвате пребиотичен продукт или друг неадхезивен продукт, който ще провокира растежа на добрите бактерии и ще подпомогне ребалансирането на Вашата вагинална флора.

Избягвайте тесните дрехи, особено ако дразненето продължава. Уверете се, че Вашето бельо е направено от естествен материал (памукът позволява на кожата да диша, докато синтетичните материи могат само да влошат дразненето). Опитайте се да спите без бельо, за да може кожата да диша и да се възстановява през нощта.

Ако страдате от подути срамни устни, опитайте се да охладите раздразнената зона (можете да използвате или студен компрес, или да пробвате с ледена баня). Студеното ще намали подуването и временно ще облекчи болката.

Въздържайте се от разчесване на зоната. Това може да увреди на тъканта и да влоши симптомите и дискомфорта.

Ако подуването трае повече от една седмица, непременно посетете Вашия лекар, за да установите причината за дразненето.