Вагинални инфекции:
причини, симптоми и лечение

Знаете ли, че почти всяка жена ще изпита вагинален дискомфорт в някой момент от живота си? Ако в момента изпитвате сърбеж, имате секрет или зачервяване – не се тревожете, не сте сами.

Инфекциите са основната причина за вагинален дискомфорт. Най-често срещаните инфекции са бактериалната вагиноза и гъбичната инфекция, известна още като млечница или кандидоза). Ако не сте сигурни точно каква инфекция причинява дискомфорта ви или ако искате да научите повече за лечението, продължете да четете!

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза (БВ) възниква, когато е нарушен естествения бактериален баланс на влагалището. Обикновено, полезните лактобацили са доминиращите бактерии във влагалището, но ако се развие БВ, други нежелани бактерии започват да доминират над лактобацилите.

Бактериална вагиноза може да има следните симптоми:

 • Неприятна, подобна на риба вагинална миризма (засилва се след полов акт)
 • Рядък, сивкаво-бял вагинален секрет
 • Вагинално парене (засилва се при уриниране)
 • Вагинален сърбеж
Каква е причината за бактериалната вагиноза?

Точната причина за нарушението във вагиналната флора не е известна. Все пак, има някои фактори, които могат да повишат този риск; сексуалната активност е един от тях.

Ако сте имали необезопасен полов акт, киселинните нива на вагината ви са временно завишени, заради спермата, която е алкална. Това не е непременно вредно за вагината, но повишаването на вагиналното рН може да увеличи шансовете за развитие на бактериална вагиноза.

Лечение и превенция

Изписването на курс с антибиотици е най-честото лечение на бактериална вагиноза. Антибиотиците могат да бъдат ефективни, но крият своите недостатъци, както и риск да се развие резистентност. Има и продукти за индивидуална грижа, с които може да се третира бактериалната вагиноза. Потърсете продукти, които оптимизират вагиналната флора. Те не само лекуват БВ, но помагат и да предотвратите неразположенията.


"Инфекциите са основната причина за вагинален дискомфорт. Най-често срещаните инфекции са бактериалната вагиноза и гъбичната инфекция, известна още като млечница или кандидоза)."


Вагинална гъбична инфекция

Гъбичната инфекция, известна още като кандидоза или млечница, е друга честа причина за вагинален дискомфорт. Тя се причинява от прекомерен растеж на гъбички, обикновено Candida albicans. Не е напълно ясно защо възниква гъбичната инфекция, но следните фактори играят известна роля:

 • Прием на антибиотици
 • Употребата на орални контрацептиви или хормонална терапия
 • Слаба имунна система
 • Бременност
 • Диабет

Вагиналната гъбична инфекция може да доведе до следните неразположения:

 • Сърбеж
 • Вагинално парене (засилва се при уриниране и по време на полов акт)
 • Гъст, бял секрет (подобен на извара)
 • Вагинално раздразнение
 • Вагинално зачервяване и подуване на външната интимна област
Лечение и превенция

Ако искате да лекувате гъбичната инфекция, има няколко варианта. Един от най-разпространените варианти е използването на противогъбични медикаменти (антимикотици). Те могат да се приемат орално или да бъдат поставяни във влагалището. За повечето жени този вид лечение може да бъде много ефективен в краткосрочен план. Антимикотиците, обаче, могат да причинят и странични ефекти като гадене, главоболие или повръщане. Освен това, при много и дори при повечето жени, гъбичните оплаквания се появяват повторно в рамките на няколко месеца.

Съществуват достъпни продукти за индивидуална грижа, които можете да закупите без рецепта. Такива продукти ще облекчат симптомите на гъбичната инфекция без да предизвикват неприятни странични ефекти. Ако предпочетете тези продукти, избирайте такива с естествени съставки, които защитават вагиналната флора.