Вагинални инфекции и антибиотици

Вагиналните инфекции могат да бъдат причинени от редица фактори. Една от често срещаните причини за тези инфекции е употребата на антибиотици. Научете повече за това как антибиотиците могат да нарушат вагиналния баланс и как да избегнете вагиналния дискомфорт като страничен ефект от антибиотичната терапия.

Как действат антибиотиците

Антибиотиците са група лекарства, които действат като унищожават бактериите или пречат на растежа им, като по този начин спират инфекцията и помагат на тялото ви да се пребори със заболяването. Този тип лекарства са широко използвани за всичко – от възпалено гърло до инфекции, засягащи различни вътрешни органи. Въпреки че антибиотиците са доста ефективна и сравнително безопасна група лекарства, те не са селективни – т.е. те убиват не само бактериите, които атакуват тялото, но и намаляват броя на добрите бактерии, които нормално обитават тялото ни. Тези добри бактерии не създават проблеми, а често дори носят ползи за здравето. В този смисъл, унищожаването на тези бактерии е нежелан страничен ефект на антибиотичната терапия.

Вагинални инфекции след употребата на антибиотици

Намаляването броя на добрите бактерии позволява на вредните бактерии и гъбичките да се разраснат. Ето защо толкова често жените развиват бактериална вагиноза или гъбична инфекция непосредствено след или по време на антибиотична терапия. Често се случва жена да използва антибиотик, за да третира съществуваща вагинална инфекция, но след като първоначалната инфекция се повлияе, се появява вторична такава. Това се случва, тъй като вагиналната микрофлора е нарушена по време на антибиотичната терапия, в резултат на което се повишава риска от повторна поява на бактериалната вагиноза или гъбичната инфекция, за което може да е необходима допълнителна терапия.

За да се предпазите от вагинални инфекции в резултат на антибиотично лечение, използвайте продукт, съдържащ пребиотици. Пребиотиците стимулират растежа на добрите бактерии, помагайки на вагиналната микрофлора да се възстанови. По този начин пребиотиците могат да помогнат в превенцията на вагинални инфекции, причинени от антибиотици или други фактори, и могат да ускорят процеса на възстановяване след като симптомите вече са възникнали.


"Намаляването на броя на добрите бактерии позволява на вредните бактерии и гъбичките да се разраснат. Ето защо толкова често жените развиват бактериална вагиноза или гъбична инфекция непосредствено след или по време на антибиотична терапия. "