Вагиналният секрет като признак за гъбична инфекция

Вагиналният секрет е течност, отделяна от жлези във влагалището и вулвата. Секретът предпазва вагината от инфекции, почиства я и осигурява овлажняване по време на секс.

Понякога, когато нещо не е наред в интимната област, необичайният вагинален секрет може да е един от първите симптоми. Такъв е случаят при бактериалната вагиноза, при гъбична инфекция или при други урогенитални проблеми.

Освен вагиналния секрет, други признаци за гъбична инфекция са сърбеж, парене, зачервяване, раздразнение, подуване и болка при уриниране или по време на секс. Гъбичната инфекция най-често се причинява от Candida albicans, вид гъбички, които нормално обитават различни участъци от тялото ни – срещат се във влагалището, в храносмилателния тракт и в устната кухина. При нормални условия, гъбичките живеят в баланс заедно с други микроорганизми и могат да са част от здравата вагинална микрофлора. Все пак, ако в тялото има някакъв дисбаланс, гъбичките могат да започната да се разрастват неконтролируемо, причинявайки инфекция и съответния дискомфорт.

Болшинството от жените се сблъскват с гъбичната инфекция поне веднъж през живота си. Освен това, много жени страдат от повтарящи се инфекции, особено преди или непосредствено след менструалния цикъл, по време на бременност или при употреба на противозачатъчни хапчета. Други фактори, които могат да причинят дисбаланс на вагиналната микрофлора и да спомогнат за прекомерния растеж на кандида, са употребата на антибиотици, наднорменото тегло, диабета, носенето на твърде тясно синтетично бельо, използването на стероидни медикаменти, и т.н.


"Ако забележите гъст, бял, приличащ на извара секрет с бучки, това може да е знак за гъбична инфекция."


Промени в секрета, които могат да са индикация за гъбична инфекция

Нормалният вагинален секрет може да варира при всяка жена, но обикновено е прозрачен, белезникав или жълтеникав. Може да бъде от рядък до гъст, лепкав до еластичен, в зависимост от менструалния цикъл, нивата на стрес, хранителните навици, бременност, кърмене или употребата на определени медикаменти. Количествата на секрета също могат да варират и можете да забележите увеличаване на количеството около овулацията ви или когато сте възбудена. Ако забележите гъст, бял, приличащ на извара секрет с бучки, това може да е знак за гъбична инфекция. При гъбична инфекция секретът може да се увеличи като количество, но често е без мирис. Ако изпитвате тези симптоми, свържете се с вашия здравен специалист за съвет, особено ако сте бременна.

Широко разпространено погрешно схващане

Два от най-разпространените вагинални дискомфорта, бактериалната вагиноза и вагиналните гъбички, са свързани с дисбаланс на вагиналната микрофлора. Тези две състояния имат донякъде подобни симптоми, затова често се диагностицират погрешно, което води до проблеми с лечението, а понякога и до допълнителни усложнения. Въпреки че понякога има случаи, в които бактериалната вагиноза и гъбичната инфекция се развиват едновременно, в повечето случаи има някои разлики, които могат да ви помогнат да различите двете състояния. Секретът, който характеризира бактериалната вагиноза, обикновено е бял, сив или жълт, обикновено много рядък, придружен от силна миризма, наподобяваща на риба. От друга страна, ако секретът няма силен мирис и консистенцията му ви напомня на извара, най-вероятно имате гъбична инфекция.