Вагинална гъбична инфекция

Голяма част от вагиналния дискомфорт може да се припише на млечницата, известна още като вагинални гъбички или кандида. Вагиналната гъбична инфекция се причинява от Candida albicans, микроорганизъм, който е широко разпространен по нашата кожа и лигавици. Въпреки това, когато вагиналната флора е в дисбаланс (от употребата на антибиотици, агресивни сапуни, вагинална сухота и др.) или поради други фактори (като хормонални нарушения), кандида може да се разрасне твърде много и да причини дискомфорт като сърбеж, иритации (зачервяване), болка и обилен секрет. Това се нарича вагинална гъбична инфекция. Някои жени са по-податливи към вагиналните гъбични инфекции от други.

Симптоми на вагиналната гъбична инфекция

Основните симптоми на вагиналната гъбична инфекция са:

  • Вагинален сърбеж и иритация (зачервяване)
  • Необичаен секрет, бял и гъст, често описван като подобен на извара
  • Зачервяване и болезненост
  • Вагинална болка, особено по време или след полов акт

Важно е да направите разлика между вагиналните гъбички и бактериалната вагиноза. Въпреки, че двата проблема могат да имат сходни симптоми, подходящата терапия е доста различна.

Как да третираме вагиналната гъбична инфекция

В повечето случаи, млечницата всъщност не се счита за инфекция в истинския смисъл, а може да се разглежда като нарушаване на баланса на вагиналната флора, затова обикновено лечението не се прилага на партньора. Кандида може лесно да бъде излекувана с антимикотици, въпреки че техният ефект не предотвратява повторната поява на вагиналните гъбички. Естествените продукти, за разлика от антибиотиците, като подход са считани за дългосрочно решение, тъй като оптимизират вагиналната флора, помагат й да се пребори с гъбичната инфекция и освен това могат да се използват превантивно. Понякога инфекцията може да предизвика повишена чувствителност и болка и така да предизвика неприятно чувство и дискомфорт при полов акт. Такива продукти могат да облекчат вагиналния сърбеж и иритацията в интимната област (спрейове, кремове и гелове), но сами по себе си не повлияват причината за сърбежа. Тези продукти могат да се използват като допълнение към основната терапия. Ако не настъпи благоприятно повлияване на симптомите след известно време, свържете се с вашия лекар или гинеколог.


"Кандида може лесно да бъде излекувана с антимикотици, въпреки че техният ефект не предотвратява повторната поява на вагиналните гъбички."


Как да се предпазим от вагинална гъбична инфекция

Вагиналните гъбички често са повтаряща се инфекция: при някои жени се появяват по-често, отколкото при други. Това може да се дължи на хормоналните им нива. Хормоните също са отговорни за по-честата поява на млечница в определен период от месечния цикъл, както и по време на бременност и кърмене. За предотвратяване на повтарящ се дискомфорт, жените, които са особено податливи към вагинални гъбични инфекции могат да обмислят употребата на вагинален гел, който оптимизира вагиналната флора и предотвратява разрастването на гъбичките. Такъв гел може да се използва редовно или в дните, предхождащи уязвимия период.