Вагинална гъбична инфекция по време на бременност

Не е необичайно по време на бременност жената да изпитва по-голям вагинален дискомфорт в сравнение с което и да е време преди или след този период. Промените през които преминава тялото по време на развитието и растежа на плода, както и по време на кърмене, се влияят основно от хормоналните нива и въздействат върху всеки аспект от живота на жената.

Гаденето, повишаването на тегло и разсеяността са широко дискутирани сред бъдещите майки, но рядко се споменава, че вагиналната гъбична инфекция може да бъде сериозен проблем по време на бременността, повлиявайки негативно вече така или иначе разклатения любовен живот на щастливите бъдещи родители. Въпреки че вагиналните гъбички могат да са тежки, повтарящи се и досадни, обикновено не носят риск нито за майката, нито за бебето. Ако имате гъбична инфекция по време на раждането, има вероятност бебето да има контакт с гъбичките и да развие инфекция в устната кухина.

Все пак ако сте бременна и имате симптоми като обилен секрет, сърбеж и раздразнение, трябва да се свържете с вашия лекар, който да разгледа случая ви и да назначи адекватна терапия. По време на бременността можете спокойно да използвате най-често изписваните и продаваните без рецепта антимикотични терапии.

Какви са симптомите на вагиналната гъбична инфекция?

Симптомите на вагиналната гъбична инфекция са:

  • гъст бял секрет, подобен на извара
  • сърбеж и раздразнение във вагиналната област
  • зачервяване и парене при уриниране

Някои от тези симптоми могат да се наблюдават и при други състояния, например бактериална вагиноза или заболявания, предавани по полов път. Тъй като тези състояния могат да имат сериозни последици за майката и бебето, важно е да се свържете с вашия лекар, за да обсъдите симптомите.


"Все пак ако сте бременна и имате симптоми като обилен секрет, сърбеж и раздразнение, трябва да се свържете с вашия лекар, който да разгледа случая ви и да назначи адекватна терапия."


Повтаряща се вагинална гъбична инфекция по време на бременност

Понякога въпреки предписаните терапии, поради промените в хормоналните нива бременната страда от вагинални гъбички отново и отново. Candida albicans, микроорганизмите, отговорни за болшинството от случаите на вагинална гъбична инфекция, могат да развият резистентност към антимикотичната терапия.

Въпреки че пребиотичната терапия би могла да подпомогне вагиналната микрофлора, в повечето случаи тя не е достатъчна, за да се справи с инфекцията. Ако се окажете в такава ситуация единственото нещо, което можете да направите е да се опитате да облекчите симптомите и да изчакате края на бременността, когато хормоналните ви нива ще се нормализират. Може да постигнете това с помощта на гелове или спрейове, които се продават без рецепта и имат охлаждащ ефект, спиращ сърбежа и паренето. Все пак всяка бременност е различна и трябва да се консултирате със здравен специалист преди да решите да използвате какъвто и да е продукт в интимната област.