Бактериална вагиноза и бременност

Бременността е период на промени и очаквания. Жизнените функции се фокусират върху изхранването на плода и предстоящото раждане и кърмене. Въпреки че този период може да е много приятен, той съвсем не е лишен от моменти на безпокойство.


Какво е бактериална вагиноза?

Бактериалната вагиноза е много често срещан вагинален дискомфорт – един от най-разпространените. Причинява се от дисбаланс на вагиналната микрофлора и може да предизвика леки или тежки симптоми като: бял или сив воднист секрет, неприятен мирис наподобяващ риба, раздразнение или болка във вагиналната област. Въпреки че тези симптоми са неприятни, те не са животозастрашаващи и в повечето случаи могат да бъдат лесно третирани с антибиотици или с естествени продукти, възстановяващи баланса на вагиналната микрофлора. Все пак, по време на бременност бактериалната вагиноза може да има много по-сериозни последствия, включително риск от преждевременно раждане. Поради тази причина бременните жени трябва да се свържат с лекар незабавно, в случай, че подозират, че са развили бактериална вагиноза.


"Бактериалната вагиноза по време на бременност се свързва с някои по-сериозни последствия и поради това трябва да се лекува веднага щом бъде диагностицирана."


Как се лекува бактериалната вагиноза по време на бременност?

Употребата на медикаменти по време на бременност е много ограничена и винаги трябва да се предприема единствено след консултация с лекар. Понякога лекарствата не се приемат поради потенциалните рискове, които крият за плода, но в повечето случай се избягват просто поради липсата на доказателства, че не съществува известен риск.

Бактериалната вагиноза може да бъде лекувана с антибиотици като метронидазол, който обаче често се избягва по време на бременност. Алтернативата е да се използва естествен продукт, възстановяващ вагиналното рН, позволявайки на добрите бактерии да възстановят баланса на влагалищната микрофлора. Някои от тези продукти могат да се използват по време на бременност, но тъй като всяка жена и всяка бременност са различни, най-добре е терапията да бъде обсъдена с лекар.