Третиране на вагинална сухота

Някога изпитвали ли сте раздразнение в интимната област? Или друг дискомфорт, например сърбеж, парене (при уриниране), леко кървене след секс, болка при секс, вагинална чувствителност/болезненост или възпаление? Може би страдате от вагинална сухота.

Това състояние е чест симптом при менопауза, но може да засегне жените във всяка една възраст. Други чести причинители за това състояние са промените в хормоналните нива, които могат да се наблюдават след раждане или по време на кърмене, при лечение на карцином или при употреба на определени медикаменти.

Сухотата може да бъде причинена и от стрес или безпокойство, прекомерни упражнения, алкохол, кофеин или цигари. Въпреки че вагиналната сухота изглежда като незначително раздразнение, тя може сериозно да засегне качеството ви на живот. Третирането на вагиналната сухота е много важно, не само за доброто физическо състояние на жената, но и за нейното емоционално състояние и здрава връзка. Ето някои от най-разпространените терапии, които биха могли да помогнат при това състояние:

Терапия с естроген

Основната причина за вагинална сухота е спад в нивата на естроген, хормонът, който прави вагиналните стени влажни и еластични. Ето защо много терапии се основават на това да компенсират намалените нива на естрогена. Хормоналната терапия може да бъде орална, особено ако са налице и други симптоми, характерни за менопаузата, локална (хормонални лепенки) или вагинална.

Вагиналните терапии с естроген включват естрогенен пръстен, таблетки или крем. Все пак е важно да се отбележи, че хормоналната терапия често може да причини много неприятни, а понякога дори опасни странични ефекти, като повишен риск от инсулт или кръвни съсиреци. Поговорете с вашия гинеколог преди да вземете решение и дайте шанс на алтернативни терапии, които могат да бъдат ефикасни и безопасни.


"Третирането на вагиналната сухота е много важно, не само за доброто физическо състояние на жената, но и за нейното емоционално състояние и здрава връзка."


Терапии без естроген

Освен хормонална терапия, може да решите да използвате вагинален овлажнител, който при редовна употреба поддържа вагиналната тъкан влажна и еластична и по този начин облекчава симптоми като раздразнение, парене или чувствителност, които може да не са свързани със секса.

Жените могат да изпитват вагинална сухота и болка при полов акт, ако не са достатъчно възбудени – ето защо предварителната любовна игра е важна за предотвратяването на дискомфорт. Все пак лубрикантите могат да намалят триенето, причинено от проникването и да осигурят временно облекчаване на болката при секс. Лубрикантите могат да са на водна, силиконова или маслена основа (имайте предвид, че лубрикантите на маслена основа не трябва да се използват заедно с латексови презервативи, тъй като често ги увреждат, излагайки ви на риск от заболявания, предавани по полов път, или нежелана бременност).

Основната разлика между лубрикантите и овлажнителите е в това, че овлажнителите имат по-дългосрочен ефект, докато лубрикантите се използват непосредствено преди секс за временно облекчаване на болката и триенето.