Силен мирис, наподобяващ на риба

Някога чудили ли сте се каква миризма има вашата вагина? Всяка жена е различна: има различен тен на кожата, различен цвят коса, различни по сила нокти и всяка има своя собствена миризма, която излъчва.

Секретът при здрава жена обикновено има лек мирис, може да е гъст или рядък, повече или по-малко обилен, в зависимост от месечния цикъл и от настоящия хормонален баланс. Обръщайки специално внимание на нормалния секрет, можете да се научите да предвиждате овулацията си или менструалните периоди. Освен това, ще можете да разпознавате симптоми като необичайни промени в цвета, повишено количество на секрета или силен, наподобяващ на риба мирис и ще знаете как да опишете симптомите си на вашия лекар или гинеколог.

Какво означава силния, наподобяващ на риба мирис?

Здравата вагинална микрофлора се състои основно от добри бактерии (познати като лактобацили), но може да съдържа и малки количества лоши микроорганизми. Те се държат под контрол, благодарение на няколко различни фактора във влагалището: ниското рН, антимикробните вещества, произвеждани от вагиналната лигавица, или от лактобацилите. Лактобацилите обикновено поддържат условията постоянни, но понякога външни агенти (антибиотична терапия, алкална семенна течност, неправилна вагинална хигиена) или вътрешни фактори (хормонални промени) могат да нарушат този баланс и да предизвикат прекомерно развитие на лоши бактерии, което води до вагинална инфекция и дискомфорт. Едно такова състояние се нарича бактериална вагиноза и се характеризира с бял или сив рядък секрет, силен, подобен на риба мирис, раздразнение и болка в интимната област, а понякога и сърбеж и зачервяване. Като следствие от бактериалния дисбаланс и намаляването на броя на лактобацилите, вагиналното рН става по-малко киселинно.

Какво трябва да направите, ако изпитвате някой от тези симптоми?

Бактериалната вагиноза може да бъде леко протичащо състояние, което може да отшуми след известно време, но в някои случаи (бременност, имунна недостатъчност и т.н.) може да има по-сериозни последици. Лекарят ще оцени вашия случай и ще предпише правилното лечение, което може да включва антибиотици. Алтернатива на антибиотиците е използването на естествени продукти, които възстановяват вагиналното рН, имат малко или никакви странични ефекти и позволяват на добрите бактерии да възстановят баланса на вагиналната микрофлора.


"Бактериалната вагиноза се характеризира с бял или сив рядък секрет, силен, наподобяващ на риба мирис, раздразнение и болка в интимната област, а понякога и сърбеж и зачервяване."