Причини за болезнен полов акт

Болката по време на полов акт може да бъде от лека до силна, но където и да бъде поставена по скалата на интензивност със сигурност превръща секса от приятен в нежелан. Медицинският термин за болка при полов акт е диспареуния и може да доведе до проблеми в интимния живот на двойката, но така също и да окаже негативно влияние върху живота на жената като цяло. Ето защо е толкова важно да се разберат причините за болката по време на полов акт и какво можете да направите, за да я предотвратите.

В повечето случаи болката, която жената изпитва по време на полов акт е в резултат на вагинална сухота. Това състояние може да се случи по време на период на хормонални промени, например по време на бременност, кърмене или менопауза. Сухотата може да е причина за болката и в случай, че двойката не отделя достатъчно време на предварителната любовна игра, оставяйки жената не достатъчно възбудена и така не се стимулира достатъчно естественото овлажняване.

Причини за вагиналната сухота

Причината за вагинална сухота по време на менопауза, бременност или кърмене е спад в нивата на естроген. Естрогенът е женски полов хормон, който е отговорен за това стените на влагалището да бъдат плътни, еластични и добре овлажнени. Когато нивата на естрогена намалеят, вагиналната тъкан става тънка и по-малко еластична, овлажняването намалява значително, което причинява сухота и увреждане на тъканта при проникване, а резултатът е болка и възпаление.

Ако случаят е такъв, опитайте да използвате вагинален овлажнител или лубрикант, които да облекчат сухотата, за да може да се насладите на безболезнен и приятен секс. Основната разлика между тези два продукта е в това, че овлажнителите са разработени за ежедневна употреба и осигуряват продължително овлажняване, което ви помага да сте физически активни без чувството за триене и дискомфорт в интимната област, докато лубрикантите са предназначени за употреба непосредствено преди секс и ефектът им е краткотраен.

Друг дискомфорт

Ако болката, която изпитвате по време на секс, е свързана със сърбеж, парене и подуване, и е последвана от бял, зърнест секрет, може би страдате от гъбична инфекция. Болка може да се появи и ако страдате от бактериална вагиноза – и в двата случая избягвайте секса, докато не овладеете инфекцията и докато наранената тъкан не се възстанови. Консултирайте се с вашия лекар за подходяща терапия и обмислете употребата на пребиотичен продукт, който може да стимулира растежа на добрите бактерии във влагалището.

Други причини, които биха могли да доведат до болка при секс:

  • Определени заболявания, предавани по полов път
  • Епизиотомия или разкъсвания, причинени по време на раждане
  • Определени медицински състояния като ендометриоза и възпаление на тазовата област
  • Психологически състояния като стрес, тревожност, депресия, несигурност по отношение на външния вид, страх или проблеми във връзката
  • Полов акт твърде скоро след раждане или след хирургични операции в тазовата област

"В повечето случаи болката, която жената изпитва по време на полов акт е в резултат на вагинална сухота. Това състояние може да се случи по време на период на хормонални промени, например по време на бременност, кърмене или менопауза."