Дали тесните дънки причиняват вагинални инфекции?

Тесните дънки са любим моден аксесоар на много жени и са популярни при жените от всички възрасти. Те пасват перфектно и изглеждат добре – така, че защо да не ги носите всеки ден? Вярвате или не, но тесните дънки могат да причинят вагинален дискомфорт и да провокират прекомерен растеж на бактерии. Продължете да четете, за да разберете защо.

Оставете тесните дънки

Не е добра идея да носите тесни дънки всеки ден. Тясното или синтетично облекло, каквото са тесните дънки, ограничава потока и циркулацията на въздух около Вашите слабини и вулва, ограничава топлината и влагата във вагината. Такива дрехи предизвикват напрежение, триене и затопляне във Вашата интимна зона. Тази комбинация от ефекти създава перфектната среда за вагинален дискомфорт и развитие на микроби.

Избягвайте триенето!

Най-вероятната причина за вагинален дискомфорт от носене на тесни дънки или тясно, синтетично бельо, е раздразнение от триене на плата във Вашата вулва. Зачервяване, подуване, болка и сърбеж са често срещани дразнения свързани с триенето. Тези дразнения са много некомфортни. Не носете тясно облекло изключително всеки ден и избягвайте синтетични платове, които не са дишащи и не позволяват на въздуха да циркулира.

Правете умен избор на Вашето бельо

За да изглеждат по-слаби, жените често избират да носят синтетично бельо или т.нар. бельо тип „прашка“ под тесните дънки. Най-добрият избор за бельо през деня е памучното бельо или от друга дишаща материя, като по този начин вероятността от претопляне и задръжка на влага се минимизира. Т.нар. „прашки“ могат да причинят триене върху вулвата и да провокират сърбеж, дразнене и парене във Вашата интимна зона. Рискът от преминаване на бактерии от ануса към вагината нараства, понеже прашките притискат и двете зони и се местят под тесните горни дрехи, каквито са тесните дънки.

Оставете Вашата вагина да диша…

Тесните дънки затварят Вашата интимна зона. Важно е да има движение на въздух около Вашите слабини и вулва. Вашата интимна зона трябва да може „да диша“, за да се избегне задържане на топлина и влага във Вашата вагина. Гъбичките и бактериите виреят в топли, влажни среди, не им давайте възможност! Носете естествени тъкани и ако сте носили тесни дрехи или тесни дънки цял ден - просто ги свалете щом се приберете у дома и сложете свободни, дишащи дрехи вместо това. Не обличайте тесни дрехи като тесните дънки всеки ден.

Уважавайте естествения баланс на бактериите

Деликатният баланс на Вашата вагинална флора е важен за Вашето вагинално здраве. Естественото pH на Вашата вагина е слабо киселинно и това ограничава развитието на вредните бактерии. Когато балансът на Вашата вагинална флора е нарушен, вредните бактерии се развиват прекомерно и причиняват различни вагинални оплаквания като сърбеж, неприятен мирис и свръх секреция. Това може да причини вагинална кандидоза или бактериална вагиноза. Носенето на синтетично бельо и тесни панталони ограничава циркулацията на въздух и може да причини триене и затопляне около вулвата. Тази среда може да спомогне за размножаването на вредни бактерии. Тесните дънки и тясното бельо може да не провокират директно вагинални микробни проблеми, те обаче могат да допринесат за задълбочаване на съществуващ проблем и да създадат друг болезнен дискомфорт, който може да се усложни, ако остане нелекуван. Бъдете бдителни относно Вашето вагинално здраве, избирайте естествено памучно бельо, позволявайте на въздуха да циркулира и използвайте нежни, измиващи средства без сапун.

Носенето на тесни дънки от време на време няма да Ви навреди. Тесните дънки от памук са по-добрия избор от тези от синтетични материи. Уверете се, че носите памучно бельо и не носите тесни дънки или други тесни панталони всеки ден. Ако забележите вагинални оплаквания след обличане на тесни дънки, Multi-Gyn ActiGel може да облекчи незабавно дискомфорта и да Ви помогне да възстановите деликатния баланс на Вашата вагинална флора.