Превенция на вагиналния дискомфорт

Вагиналният дискомфорт може да бъде много неприятен, да повлияе негативно на сексуалния ви живот, както и на качеството ви на живот като цяло. В повечето случаи е трудно да се определи точната причина за вагиналния дискомфорт. Някои жени са по-податливи и при тях по-често се наблюдава вагинален дискомфорт. По-долу може да видите някои насоки за това как да предотвратите появата на вагинален дискомфорт, въпреки че няма гаранции за това дали ще успеете.

Хигиена

Вагиналната хигиена може да допринесе за превенцията на вагинален дискомфорт. Най-вече лошите хигиенни навици могат да причинят повече вреда отколкото пълната липса на хигиена – това се дължи на агресивното въздействие на обикновените сапуни и почистващи препарати. Вместо да използвате сапун, който може да увреди защитния слой на кожата и да предизвика раздразнение, по-добре изберете естествен продукт с нежни съставки, който няма да промени рН стойностите на интимната ви зона и няма да премахне защитния слой на кожата. Трябва да използвате интимен измивен препарат само веднъж дневно – ако имате нужда да се миете по-често, например ако тренирате или ако денят е горещ, използвайте чиста вода. И все пак имайте предвид, че измиването само с хладка вода е достатъчно. При подсушаване потупвайте зоната нежно с мека и чиста кърпа. Ако сте на път или просто изпитвате необходимост да се освежите няколко пъти в рамките на деня по време на месечния ви цикъл използвайте интимни мокри кърпички.

Когато си правите тоалет винаги се избърсвайте в посока отпред назад – ако го правите в обратната посока рискувате да пренесете бактерии от аналната област към вагината, в резултат на което може да се развие инфекция.

Сексуално поведение

Използването на противозачатъчни средства ще ви предпази единствено от забременяване – ето защо е важно да използвате презерватив по време на целия полов акт. Имайте предвид, че жените, които често сменят партньорите си, са изложени на по-голям риск от бактериална вагиноза.

Отделете достатъчно време на любовната игра. Това е необходимо не само за да се настроите, но и за да може вагината ви да се овлажни достатъчно и да се избегне триенето при проникване. Ако страдате от вагинална сухота, използвайте вагинален овлажнител или лубрикант, за да се насладите на безболезнен полов акт и да предпазите тъканите от увреждане.

Превръзки и тампони

Дамските превръзки и тампоните трябва да се сменят на всеки 3 до 4 часа, за да се избегне раздразнение, предизвикано от продължителния контакт на менструалната кръв с кожата или с вътрешността на вагината. Същото се отнася и за ежедневните превръзки – въпреки че те изглеждат като перфектното решение да се чувствате свежи цял ден, имайте предвид, че те не позволяват на кожата да диша и така повишават риска от раздразнение и инфекция. Ако използвате ежедневни превръзки всеки ден, уверете се, че ги сменяте на всеки няколко часа.


"Най-вече лошите хигиенни навици могат да причинят повече вреда отколкото пълната липса на хигиена – това се дължи на агресивното въздействие на обикновените сапуни и почистващи препарати."


Облекло

Избягвайте носенето на твърде тесни дрехи, като прилепнали джинси, панталони или шорти за продължителни периоди от време. Тъканите, плътно обгръщащи тялото, особено ако не са направени от естествени материали, причиняват триене, загряват и пречат на свободното преминаване на въздуха към интимната област – всичко изброено спомага за това да се създаде перфектната среда за развитие на микроорганизми.

Същото правило важи и при избора на бельо. Избирайте естествени тъкани като памук, вместо синтетичните такива.

Обезкосмяване

Независимо дали изберете бръсненето, кола маската, депилатоарните кремове или нещо друго, чувствителната кожа в интимната област е изложена на риск от раздразнение. За да избегнете дискомфорта, хидратирайте кожата преди процедурата по обезкосмяване, а след нея нанесете успокояващ продукт.

Други съвети

Avoid public bathing areas, such as public pools, whirlpools, Jacuzzis, etc. Also, avoid using any products (lotions, shower gels, vaginal sprays, etc.) that contain strong detergents, chemicals, fragrances, dyes or preservatives that could act as irritants or allergens.

Като превантивна мярка или когато симптомите на вагинален дискомфорт току-що са се появили, използвайте продукт, съдържащ пребиотици. Пребиотиците спомагат за растежа на добрите бактерии и така подпомагат балансирането на вагиналната микрофлора.