Петте най-често срещани видове вагинален дискомфорт

Всяка жена ще изпита някакъв вагинален дискомфорт в някой етап от живота си. Дискомфортът може да варира от лек и просто досаден до такъв, който сериозно да повлияе качеството на живот или сексуалния живот на жената. Петте най-често срещани видове вагинален дискомфорт са сърбеж, парене, вагинална сухота, обилен секрет, понякога комбиниран с неприятен мирис, и раздразнение или болка по време на или след секс. Причината за тези симптоми не винаги е добре дефинирана или лесна за диагностициране, затова е важно да се консултирате с вашия лекар или гинеколог, в случай, че изпитвате някои от горепосочените..

Вагинален сърбеж

Вагиналният сърбеж може да бъде причинен от инфекции като: вагинални гъбички, бактериална вагиноза или заболявания, предавани по полов път. Освен това може да бъде провокиран от алергична реакция или от раздразнение, предизвикано от редица вещества като: парфюми, сапуни, омекотители за тъкани и др. Други причини могат да са: носенето на синтетично бельо, бръсненето/кола маската, триене, провокирано от физически упражнения или вагинална сухота. Докато инфекцията в повечето случаи може да бъде разпозната поради наличието на специфичен секрет, при не-инфекциозните причини за сърбеж необичаен секрет няма, но тъканите на вагината и на вулвата често са подути и зачервени. За да се установи причината за дискомфорта, опитайте да отстраните всички потенциални алергени от интимната област: не използвайте сапуни или парфюми, избягвайте ароматизирани дамски превръзки и тоалетна хартия, спрете ползването на омекотител за тъкани, когато перете бельото си, за известно време спрете да се бръснете или да си правите кола маска, използвайте само бельо от естествени, „дишащи“ материи. Ако проблемът продължава, свържете се със своя лекар.

Вагинално парене

Парещото усещане във вагиналната област обикновено е причинено от раздразнение на кожата в резултат на сърбеж и разчесване, или от инфекция на вагината или уретрата. Това чувство може да се появи внезапно или да се засилва в продължение на няколко седмици. Важно е да се свържете с лекар, който ще вземе под внимание медицинската ви история и ще прегледа вагината, за да препоръча подходящо лечение. В случай, че причината е инфекция, лечението най-често включва антибиотици или антимикотици. Може да изминат няколко дни, преди да бъде усетен ефектът от лечението, ето защо е добре да използвате продукти, които да охладят кожата и да облекчат сърбежа и раздразнението. Такива продукти обикновено се продават без рецепта и са под формата на гелове и спрейове.

Вагинална сухота

Вагиналната сухота най-често се свързва с менопаузата, въпреки че от нея могат да страдат жени на всякаква възраст. Симптомите на вагиналната сухота включват сърбеж, парене, болка по време на секс и чувствителност в интимната област. Въпреки че изброените симптоми приличат на типичните и за други видове вагинален дискомфорт, основната разлика в случая е необичайната липса на секрет. В зависимост от причината, вагиналната сухота може да се лекува с хормонална или с не-хормонална терапия, локално или орално. Нехормоналните вагинални овлажнители осигуряват бързо облекчаване и ефектът им може да трае до няколко дни. Вагиналните лубриканти от своя страна осигуряват мигновено решение в случаи на болезнен секс.


"Петте най-често срещани видове вагинален дискомфорт са сърбеж, парене, вагинална сухота, обилен секрет, понякога комбиниран с неприятен мирис, и раздразнение или болка по време на или след секс."


Обилен секрет или неприятен мирис

Вагиналният секрет е телесна течност, която помага поддържането на бактериалната микрофлора, осигурява добро овлажняване по време на секс и предпазва тъканите на интимната област. Видът на секрета се променя по време на менструалния цикъл и в различните етапи от живота на жената. Все пак необичайният секрет – например: бял, гъст и зърнест или сив, рядък и с характерен мирис наподобяващ риба – е знак за вагинална инфекция (гъбична инфекция или бактериална вагиноза). Необичайните промени в секрета могат да бъдат знак и за заболяване, предавано по полов път или за други сериозни медицински състояния. Ето защо ако забележите необичайни промени във вагиналния секрет, свържете се с вашия лекар или гинеколог.

Раздразнение или болка по време на или след секс

При нормални обстоятелства половият акт би трябвало да бъде безболезнен. Раздразнението и болката по време на или след секс могат да са причинени от редица фактори. Най-разпространените причини са вагиналната сухота, вагиналните инфекции или алергиите, но в някои случай болката може да е свързана с по-сериозни проблеми като физическа травма (напр. след раждане), психологическа травма или дори рак. Ако изпитвате вагинална болка от какъвто и да е вид е важно да разговаряте с лекаря си, да откриете причината и да започнете адекватна терапия.