Парене във вагината

Паренето в интимната зона е често срещан вагинален дискомфорт. Научете повече за причините и възможната терапия.

Всяка жена усеща вагинален дискомфорт в някой етап от своя живот. Най-често срещаните симптоми включват обилен секрет, миризма, сърбеж, болка и вагинално парене. Тези симптоми могат сериозно да повлияят на качеството на живот. Вашият интимен живот може да бъде особено засегнат, тъй като сексът може да стане много некомфортен и дори болезнен.

Паренето в интимната зона е обикновено знак за раздразнение или инфекция. Паренето може да бъде причинено от:

  • Бактериална вагиноза
  • Кандидоза (също позната като гъбична инфекция или кандидоза)
  • Силни перилни препарати, лосиони, вагинални спрейове, бани с пяна и др. Такъв вид продукти често съдържат алергени и дразнители, които могат да причинят парене веднага след тяхната употреба.
  • Менопауза. Недостигът на естроген провокира изтъняване и свиване на вагиналната тъкан, както и понижено овлажняване, необходима за безболезнен полов акт. Това може да причини триене и парене, тъй като тъканта вече не е така еластична и плътна, както би била при по-високи нива на естроген.
  • Както лошата хигиена, така и прекаленото миене могат да увредят защитния слой на кожата и да провокират развитието на микроби, раздразващи елементи и алергени. Използването на обикновен сапун или силни почистващи препарати може да наруши повърхностната бариера на кожата, причинявайки парене и дразнене.
  • Промени в стойностите на pH на вагината. Това може да бъде причинено от много фактори, включително болест, медикаменти, агресивни сапуни и почистващи препарати.
  • Антибиотици и противогъбични средства
  • Диабет
  • Синтетично бельо и тесни дрехи
  • Раздразване, причинено от кондоми, спермициди, лубриканти и дори сперма.причинявайки парене и раздразване.

"Паренето в интимната зона е обикновено знак за дразнене или инфекция."


Какво да предприемете при вагинално парене?

Ако подозирате, че паренето може да е свързано с продукт, който скоро сте използвали, изплакнете зоната добре, колкото е възможно по-скоро, за да отстраните остатъците и така да намалите ефекта. След това използвайте естествен, успокояващ продукт или вагинален гел с пребиотици, за да помогнете на добрите бактерии да се възстановят и да постигнете бързо облекчение. За да предотвратите такива проблеми, изберете естествени продукти, които не съдържат агресивни химикали, аромати или багрила.

Ако се появят други симптоми като обилен секрет, миризма, сърбеж или болка, тогава е възможно да имате инфекция. Консултирайте се с Вашия лекар дали случаят е такъв. Съществуват редица високоефективни методи без антибиотици за лечение на бактериална вагиноза, кандида и други случаи на микробен дисбаланс.

Ако усещате вагинално парене поради сухота, попитайте Вашия гинеколог за подходящо решение. Вашите възможности включват кремове с естроген, вагинални овлажнители и лубриканти. Основната разлика между овлажнителите и лубрикантите е, че първата група продукти са предназначени да Ви осигурят по-дългосрочно облекчение. Това е идеално в случай, че вагиналната сухота причинява дискомфорт, когато правите физически упражнения или ходите. Лубрикантите се използват преди полов акт и дават краткотрайно облекчение, което може да превърне секса в по-приятен и безболезнен.

Когато се появят дразнене и парене, дайте време на Вашата вагина да се възстанови и избягвайте полов контакт, докато симптомите не изчезнат напълно. Въздържайте се да разчесвате засегнатата зона, тъй като това само ще влоши ситуацията и ще причини подуване и болка.