Вагинално зачервяване

Ако някога сте се чудили точно как изглеждате „там долу“, може би сте използвали малко огледалце, за да се разгледате от по-различен ъгъл. Все пак, повечето жени вероятно правят това в случай, че имат причини да смятат, че нещо не е наред. Ако страдате от вагинален сърбеж, раздразнение и болка, вероятно бихте забелязали, че вулвата ви изглежда зачервена и някак подута. Това състояние често се нарича вагинално зачервяване. Медицинският термин е вулвовагинит, възпаление на тъканта на вулвата и вагината. Освен зачервяване, вулвовагинитът може да има и някои други симптоми, като необичаен секрет, неприятен мирис, сърбеж, раздразнение, парене по време на или след секс, или при уриниране.

Какви са причините за вагиналното зачервяване

Възпалението на тъканите, проявяващо се като зачервяване, може да е причинено от редица фактори, но най-често това е инфекция, като гъбична инфекция или бактериална вагиноза. Приема се, че тези състояния не се предават между партньорите по полов път, затова въздържането от секс не е необходимо, макар че сексуалната активност може да е неприятна, когато вагината е зачервена. Ако причина за инфекцията е заболяване, предавано по полов път, обикновено и двамата партньори трябва да се лекуват.

Все пак, причината за вагиналното зачервяване не винаги е инфекция. Чувствителната тъкан на вулвата и на влагалището може лесно да се алергизира или да се раздразни от различни вещества, които ни заобикалят, например парфюми, сапуни или консерванти. Всъщност, продукти като ароматизирани превръзки или тоалетна хартия, агресивни препарати или шампоани, омекотители за тъкани и т.н. често съдържат съставки, които могат да предизвикат алергия или раздразнение. Друга често срещана причина за зачервяването е физическо раздразнение, обикновено предизвикано от спорт, топлина или синтетично бельо.

Как да третирате вагиналното зачервяване

Първата стъпка при третирането на вулвовагинит е да се отстрани причината за възпалението. Консултирайте се с вашия лекар, за да сте сигурни, че сте открили източника на проблема. Ако възпалението е причинено от инфекция, често се предписва антибиотична или антимикотична терапия. Използването на вагинален пребиотик по време на или след такава терапия може да помогне да се възстанови баланса на вагиналната микрофлора и да се минимизира шансът за повторна инфекция. Ако, обаче, зачервяването е предизвикано от алергична реакция или физически дразнител, не винаги е лесно причинителят да бъде определен и отстранен. В такива случаи вероятно е най-добре да избягвате всички възможни причинители за известно време, след което бавно да ги въвеждате отново, един по един. Въпреки че е най-добре да отстраните причината за проблема, бързото облекчаване на симптомите често е от полза. Потърсете продукти, облекчаващи сърбежа, или спрейове и гелове с охлаждащ ефект, които могат да се закупят без рецепта. Уверете се, че тези продукти са разработени специално за интимната област и че не съдържат потенциални алергени или дразнители.


"Възпалението на тъканите, проявяващо се като зачервяване, може да е причинено от редица фактори, но най-често това е инфекция, като гъбична инфекция или бактериална вагиноза."