Вагинална сухота: причини и лечение

Повечето жени ще изпитат вагинална сухота в някакъв етап от живота си. Това може да е доста неприятно, тъй като може да причини и други неразположения, като сърбеж, парене и раздразнение.

Повечето жени ще изпитат вагинална сухота в някакъв етап от живота си. Това може да е доста неприятно, тъй като може да причини и други неразположения, като сърбеж, парене и раздразнение.

Обикновено жените свързват вагиналната сухота с менопаузата. Това не е съвсем правилно, тъй като може да се случи на всяка възраст. Все пак, вагиналната сухота наистина е един от често срещаните симптоми по време на менопауза, но за нея може да има и много други причини.

Причини за вагиналната сухота

Може да има много причини за вагиналната сухота. Една от най-разпространените е намаляване на нивата на естроген. Естрогенът е женски хормон, който поддържа вагината здрава, осигурявайки нормално овлажняване на вагиналните стени, както и нормална еластичност и киселинност. Когато нивата на естроген спаднат, вагиналните стени стават по-малко еластични, по-крехки и по-малко овлажнени.

Има няколко причини за спад в нивата на естроген. Менопаузата е една от тях, наред с бременността и кърменето. Радиацията, химиотерапията и хормоналната терапия също могат да повлияят на нивата на естроген, водейки до вагинална сухота.

Естественото овлажняване на вагината може да се повлияе и от някои медикаменти, например такива срещу настинки и алергии, както и от медицински състояния като диабет и високо кръвно налягане.

Симптоми

Сухотата може да бъде съпътствана и от други неразположения, например:

  • сърбеж
  • парене
  • смъдене
  • раздразнение
  • болка по време на полов акт

"Една от най-често използваните форми на лечение е увеличаването на вагиналната влажност с гелове или лубриканти."


Какво може да се направи за вагиналната сухота?

Имайки предвид многобройните възможни причини, изборът на правилно лечение може да се окаже труден. Една от най-често използваните форми на лечение е увеличаването на вагиналната влажност с гелове или лубриканти. Друг начин за лечение на вагиналната сухота е повишаването на нивата на естроген.

В аптеките можете да намерите различни продукти за индивидуална грижа, от обикновени лубриканти до продукти, които възстановяват естественото овлажняване на влагалището. Уверете се, че избирате продукт с естествени съставки, който ще облекчи симптомите ви и ще стимулира естественото овлажняване.