Вагинална болка

Когато се появи вагинална болка, това най-вероятно се дължи на инфекция. Все пак, болката в интимната област може да бъде причинена и от раздразнение, вагинална сухота или хормонални промени. Други симптоми, които могат да последват появата на вагиналната болка, са сърбеж, парене, чувствителност, смъдене и пулсиране.

Някои от най-често срещаните причини за вагиналната болка са:

  • Гъбична инфекция – въпреки че гъбичната инфекция сама по себе си може и да не причини болка, тя провокира сърбеж. Чесането в интимната област може да увреди кожата, причинявайки подуване, в резултат на което да се стигне до болка и чувствителност „там долу“. В случай, че сте податливи на гъбични инфекции или в момента сте на антибиотично лечение, използвайте пребиотичен продукт, който може да стимулира добрите бактерии и да намали риска от инфекция.
  • Раздразнение – използването на продукти, които съдържат агресивни препарати, химикали, аромати или оцветители, може да раздразни кожата и да причини възпаление, в резултат на което да се стигне до подуване, болка и чувствителност в интимната област. Избягвайте всякакви продукти, които могат да съдържат такива съставки, включително сапуни, пяни за вана, вагинални спрейове, лосиони и кремове за тяло.
  • Използването на антибиотици или стероидни медикаменти. Тези групи лекарства могат да повишат вероятността от развитие на гъбична инфекция.
  • Бременност. По време на бременност е по-вероятно за една жена да развие гъбична инфекция, а оттам и вагинална болка в резултат на възпалението.
  • Някои заболявания предавани по полов път.
  • Вагинална сухота. Когато вагината не се овлажнява достатъчно по естествен път, проникването по време на полов акт може да причини триене и увреждане на лигавицата, в резултат на което да се стигне до възпаление и болка. Това може да доведе до загуба на либидо или до липса на удоволствие от половия акт. Ако страдате от вагинална сухота, опитайте да използвате вагинален овлажнител или лубрикант, за да облекчите симптомите. Овлажнителят се прилага веднъж дневно и има дълготраен ефект, докато лубрикантът се използва непосредствено преди полов акт и е ефективен за кратко.
  • Вагинална атрофия. Това състояние се причинява от изтъняване и загуба на еластичност на вагиналната лигавица поради спад в нивата на естроген – нещо, което обичайно се случва при менопауза. Вагинални стени, които са тънки и сухи, могат лесно да се увредят и възпалят от проникването по време на секс, в резултат на което се стига до парене и болка.