Вагинален сърбеж:
какво го причинява?

Сърбежът е може би най-неприятното вагинално неразположение. Той може да бъде много притеснителен и чесането „там долу“ не е препоръчително. Постоянният сърбеж в интимната област може да има огромно влияние върху ежедневните ви дейности. Преди да лекувате вагиналния сърбеж е добре да установите какво го причинява. Ето и най-разпространените причини:

Вагинална гъбична инфекция

Една от главните причини за вагиналния сърбеж е гъбична инфекция, известна още като кандидоза или млечница. Гъбичната инфекция се причинява от прекомерен растеж на гъбичните микроорганизми във влагалището и/или във външната интимна област. Сърбежът е един от симптомите, наред с бяло, зърнесто течение и парене.

Гъбичната инфекция е сравнително безобидна и симптомите ще отшумят, но все пак би могла да бъде доста неудобна. Ето защо има няколко варианта да третирате кандидозата или да облекчите симптомите. Можете да използвате противогъбични медикаменти (антимикотици), за да лекувате инфекцията. Този метод е много ефективен, но медикаментите могат да причинят странични ефекти и повтарящи се инфекции.

Друг начин е да облекчите симптомите, което може да се постигне с продукти за самостоятелна грижа, достъпни в аптечната мрежа. Ако изберете продукт с естествени съставки, бихте могли също така да предотвратите повторна поява на инфекцията.

Вагинална сухота

Друга причина за сърбежа може да е вагиналната сухота. Повечето жени я свързват с менопаузата, но всъщност тя може да се появи във всяка една възраст. Освен със сърбеж, вагиналната сухота може да бъде свързана и с други неразположения, например парене, чувствителност и болка при полов акт.

Вагиналната сухота обикновено възниква, когато има спад в нивата на естроген, например при бременност, употреба на лекарства (противозачатъчни), стрес, депресия или менопауза. Ако искате да третирате вагинална сухота, бихте могли да приемате лекарства, повишаващи нивата на естроген. Друг вариант е директно да облекчите вагиналната сухота, като използвате лубрикант или продукти, които стимулират естественото овлажняване.


"Една от главните причини за вагиналния сърбеж е гъбична инфекция, известна още като кандидоза или млечница."


Други причини за вагинален сърбеж

Освен гъбичните инфекции и сухотата, има и други причини за вагиналния сърбеж. Макар и не толкова често, бактериалната вагиноза също би могла да причини сърбеж в някои случаи. Бактериалната вагиноза е инфекция, причинена от прекомерен растеж на вредни бактерии във влагалището.

Симптомите (силна миризма, подобна на риба, и сиво-бяло течение) могат да бъдат доста неприятни, но ще отшумят след известно време. Ако искате да лекувате бактериалната вагиноза, можете да приемате антибиотици или да използвате естествени продукти за интимна грижа, които нямат странични ефекти.

Накрая, вагиналният сърбеж може да бъде причинен от раздразнение, причинено от химикали, например сапуни или парфюми, или от БППП. Ако подозирате, че причината може да е БППП, свържете се с вашия лекар.