Нормален ли е моят вагинален секрет?

Нормално е да имаме вагинален секрет. Той използва няколко важни функции – почиства и овлажнява вагината, предотвратява развитието на микроорганизми и инфекции. Проверяването на Вашия вагинален секрет може да Ви помогне да забележите рано някои проблеми и Ви помага да поддържате добро вагинално здраве.

Какво е нормално?

Нормалният вагинален секрет обикновено е чисто или мътно бял, мирише леко кисело (като оцет) и може да бъде гъст или лек. Нормалните вагинални течности могат да варират по състав. Те могат да бъдат леки, лепкави и еластични или гъсти и лепкави. Може да забележите промени в състава и количеството на Вашия секрет, когато сте сексуално възбудени, преди менструалния ви цикъл, по време на овулация, при кърмене и менопауза.

Както е нормално за вагиналните Ви течности леко да варират. Важно да разберете разликите между нормален и необичаен вагинален секрет. Това ще Ви помогне да разпознавате дали промените във Вашия секрет при проблем или дали има нужда от допълнително изследване.

Важно е да разберете разликата между нормалния и необичайния вагинален секрет. Това ще Ви помогне да разпознавате промените във Вашия секрет при проблем или дали има нужда от допълнително изследване.

Проверявайте редовно Вашия секрет и внимавайте за някакви промени

Важно е да проверявате Вашия вагинален секрет и да внимавате за някакви промени. Следните промени може да покажат проблем:

  • Промяна в мириса (особено при неприятен мирис или мирис на риба)
  • Промяна в цвета (към зелено, сиво или ако изглежда като гной)
  • Промяна в състава (като пяна или на бучки и гъст, като зърнесто сирене)
  • Вагинален сърбеж, парене, подуване или зачервяване
  • Вагинално кървене, когато не сте в цикъл

Вагинални инфекции като бактериалната вагиноза и кандида (гъбички) много често са причина за необичен вагинален секрет. Някои инфекции, които провокират промени във вагиналния секрет са предавани по полов път като гонореята. Други инфекции може да се появят с или без секс, като бактериална вагиноза или гъбична инфекция..

Симптомите на тези инфекции могат да бъдат много подобни, но има някои разлики, които можете да откриете:

  • При гъбични инфекции секретът е плътен, бял и гъст, приличащ на зърнесто сирене. Гъбичната инфекция обикновено няма силна миризма, но може да причини силен сърбеж и парене.
  • При бактериалната вагиноза (БВ) секретът е неприятна миризма на риба. Вагиналният секрет е лек, флуиден и сив на цвят..
  • Трихомониазата, една често предавана по полов път болест, е причина за силна миризма. Секретът често е жълт до зелен на цвят и може да стане пенест.

Ако считате, че сте болни от болест предавана по полов път, е важно да посетите незабавно своя лекар. Веднага се свържете с Вашия лекар при обилен секрет с висока температура и болка в абдоминалната област.