Вагинален мирис: каква е причината за неприятната миризма?

Всяка жена има своя собствена телесна миризма. Същото важи и за вагината. Напълно нормално е да имате някакъв интимен мирис. Ако този мирис стане неприятен, това може да е индикация за вагинална инфекция. Но как да разберете дали вагиналният ви мирис е необичаен?

Нека започнем с това какво се счита за нормално.

Нормален вагинален мирис

Всяка жена е уникална – такъв е и нейния вагинален мирис. Все пак, при повечето жени се наблюдава леко кисела миризма. Това се дължи на наличието на млечна киселина във влагалището.

При промяна на хормоналните нива, вагиналният мирис също може да се промени. Мирисът става по-интензивен по време на овулация, в сравнение с останалите дни. Много жени забелязват промени в миризмата след полов акт. Това се дължи на факта, че спермата временно повишава нивото на рН на влагалището.

NНормалният вагинален мирис не е нещо, от което да се смущавате, но все пак може да ви накара са се почувствате неудобно. Можете дори да се почувствате неуверени, чудейки се дали и останалите хора го усещат. (Все пак, ако се замислите, вие някога усещали ли сте вагиналния мирис на друга жена?)

Ако мирисът започне да се засилва, това може да е индикация за бактериална вагиноза.


"Една от най-честите причини за вагиналната миризма е бактериалната вагиноза. Силна миризма, подобна на риба, е един от основните симптоми на тази вагинална инфекция."


Може ли неприятната вагинална миризма да е индикация за заболяване?

Една от най-честите причини за вагиналната миризма е бактериалната вагиноза. Силна миризма, подобна на риба, е един от основните симптоми на тази вагинална инфекция, която се причинява от прекомерно развитие на вредни/нежелани бактерии във влагалището. Друг симптом на бактериалната вагиноза е рядък, сиво бял секрет.

Обикновено, инфекцията е сравнително безобидна и симптомите ще отшумят спонтанно, но това може да отнеме известно време. Лечението на бактериалната вагиноза обикновено е с антибиотици, предписани от лекар. Въпреки, че това лечение е ефективно, то може да има странични ефекти, като гадене и повръщане, както и развитие на резистентност. .

Като алтернатива на антибиотичното лечение съществуват продукти за самостоятелна интимна грижа, които се продават без рецепта и повлияват бактериалната вагиноза. Избирайки продукти с естествени съставки, може да повлияете благоприятно върху инфекцията и в същото време да възстановите вашата естествена вагинална флора.

Има някои сериозни причини за неприятния вагинален мирис. Ако забележите миризма, различна от „рибната“ миризма, характеризираща бактериалната вагиноза, най-добре посетете вашия лекар.