Вагинален дискомфорт – наистина ли трябва да се консултирате с лекар?

По отношение на вагиналния дискомфорт списъкът може да е много дълъг, от необичаен секрет или неприятен мирис до болка в областта на таза. Някои симптоми са признак на незначителни проблеми, които могат да се разрешат с продукти, продавани без рецепта, докато други изискват медицинско внимание и подходяща терапия. Вижте кои са най-често срещаните оплаквания, когато говорим за вагинален дискомфорт и кои са критериите, които могат да ви помогнат да решите дали да запишете час при вашия лекар.

Промени в секрета

Секретът обичайно е прозрачен, бял или светло жълт, лепкав или еластичен, варира като количество и консистенция в зависимост от фактори като менструалния цикъл, дали сте бременна или по време на секс. Все пак, ако забележите някакви внезапни или значителни промени в секрета по отношение на неговия цвят, консистенция (напр. гъст бял секрет, наподобяваш извара е признак за гъбична инфекция) или количество (въпреки че количеството се увеличава при овулация или при сексуална възбуда, по-голямото количество секрет е признак, че може би развивате инфекция), трябва да се консултирате с лекар.

Мирис

Въпреки че е вярно, че всяка вагина има свой уникален мирис, всяка осезаемо различна от обичайното миризма може да е причина за притеснение. Някои миризми са характерни за определени инфекции – например, мирис наподобяващ риба е характерен за бактериалната вагиноза.

Сърбеж

Сърбежът може да е симптом на бактериална вагиноза или вагинални гъбички, но също така може да е признак за раздразнение или алергична реакция, причинена например от презервативи или вагинални спрейове. В такъв случай, естествен успокояващ продукт може да облекчи раздразнението и да помогне на кожата да се възстанови.

Парене

Подобно на сърбежа, паренето може да е знак за инфекция или страничен ефект от раздразнение. Ако използвате продукти като лосиони или вагинални спрейове и след нанасяне усетите парене, възможно най-бързо измийте обилно областта, за да намалите раздразнението.

Болка

Болката при уриниране може да е индикация за уринарна инфекция или за вагинална инфекция. Болката по време на секс също може да е знак за инфекция, или може д а е индикация за това че страдате от ендометриоза, но в повечето случаи е страничен ефект от вагиналната сухота. Това се случва най-често по време на менопауза, когато нивата на естроген са ниски, което води до изтъняване на вагиналната лигавица и загуба на нейната еластичност и естествено овлажняване. Когато вагината не е достатъчно овлажнена, проникването при секс може да причини триене и увреждане на лигавицата. В резултат се стига до болка, а понякога и до инфекция. Ако страдате от вагинална сухота, опитайте да облекчите симптомите като използвате вагинален овлажнител или лубрикант. Овлажнителят се прилага веднъж дневно и има дългосрочен ефект, облекчавайки болката и триенето, докато лубрикантът се използва непосредствено преди секс и има краткотраен ефект.


Има различни причини за вагиналния дискомфорт, някои по-сериозни от други. Ако забележите някой от изброените по-горе симптоми или друг необичаен симптом, винаги можете да се свържете с вашия лекар, за да обсъдите подходящ начин за третиране на проблема.


"Има различни причини за вагиналния дискомфорт, някои по-сериозни от други."