Полезни ли са за вагината парната баня и вагиналните душове?

Парните бани са известни от древността със своите лечебни свойства – жените клякат или сядат над отделяща пара вода, съдържаща билки като див пелин, розмарин и босилек. Парната баня е почистващ и енергизиращ ритуал и се предполага, че балансира женските хормони. Има различни мнения на лекари относно ефективността на ръчното почистване на Вашата вагина чрез душ или чрез други техники, каквато е парната баня. Това е така, тъй като вагината е много ефективна в самопочистването си и всякакъв агресивен почистващ режим, по какъвто и да е метод, може да навреди, отколкото да помогне. Широко популярният дамски уебсайт на Гуинет Полтроу даде ентусиазирани оценки за ползите от излагането на пара на Вашата вагина, но ние не сме убедени. Ето защо:

Струва ли си риска парната баня на вагината?

Ние не мислим така.

Парата наистина е много, много гореща, често дори над точката на кипене! Рискът от изгаряне на Вашата вулва и вагинална тъкан е много висок. Това би било изключително болезнено и некомфортно и може да доведе до други проблеми като инфекция на мястото на изгарянето. Освен потенциалната вреда върху вулвата, останалите части на перинеума, включително ануса и уретрата, също могат да се увредят от неправилно насочена пара. Това би било болезнено и може да доведе до по-сложни проблеми.

Почистването на Вашата вагина с пара може да бъде изсушаващо и това ще наруши естествения баланс на вагиналните бактерии, които обитават влагалището. Вагиналната сухота е некомфортна и дисбалансът на вагиналната флора може да провокира микробни проблеми като подуване, сърбеж и дразнене и бактериална вагиноза или гъбични проблеми.

Оплакванията относно баланса на хормоните не са обичайни. Хормоните не се секретират във вагината или в матката и не е нормално парата да достигне до яйчниците, за да засегне хормоните, които се синтезират там.

Ефективността на парата като „почистител на матката“ също до голяма степен е под въпрос. Парата, която прониква във вагината е невъзможно да стигне до матката и всяка маточна флора трябва да остане незасегната и определено непочистена.

Дали вагиналните душове са по-добър вариант?

Жените, които използват ръчна приставка за душ, за да мият своята вулва, също прилагат вагинален душ, независимо дали го осъзнават или не. Вагиналният душ не е необходим, тъй като вагината е много ефективна в самопочистването си. Има специфични моменти, когато може да е полезно за някои жени да използват специално проектиран вагинален душ.

Не Ви съветваме да използвате вагинален душ всеки ден. Вие може да искате да използвате нежен, естествен душ след цикъл или след сексуален контакт. Няма нужда да използвате вагинален душ по-често от това.

Погрижете се да изберете една естествена, нежна течност за душ и един ергономичен, лесен за употреба модел, какъвто е Multi-Gyn Вагинален Душ. Винаги внимавайте, когато поставяте някакъв предмет във Вашата вагина и се уверете, че сте спокойни и Ви е комфортно преди да се опитате да направите това.