Как да третирате бактериалната вагиноза

Бактериалната вагиноза е една от причините за вагинален секрет и мирис, които биха накарали една жена да потърси медицинска помощ. Това състояние се случва поради дисбаланс във вагиналната микрофлора, който води до прекомерно развитие на „лоши“ бактерии. Освен неприятните симптоми, които причинява, в случай, че не се третира, бактериалната вагиноза би могла да повиши риска от заболявания, предавани по полов път, като ХИВ или херпес.

Освен това при бременност повишава риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане, а при жени страдащи от бактериална вагиноза, е по-вероятно да се развие инфекция след процедури в областта на таза, като например секцио или хистеректомия. Това са само някои от причините защо е толкова важно да третирате бактериалната вагиноза с подходящи средства, преди да са се появили каквито и да било усложнения.

Как се диагностицира бактериалната вагиноза?

Излишно е да споменаваме, че ако забележите промени във вагиналния секрет, мирис, наподобяващ риба, сърбеж, парене или друг вагинален дискомфорт, трябва да посетите вашия лекар, ако проблемът не отшуми за известно време. Не се срамувайте – колкото повече информация предоставите на своя лекар, толкова по лесно ще бъде за него да диагностицира правилно проблема.

Лекарят ви може да извърши преглед на тазовата област, за да разгледа внимателно влагалището и маточната шийка. Лекарят ви може и да вземе секрет (с тампон) от вагиналните стени, за да провери за микроскопични признаци за наличието на определени инфекции. Тази процедура не е болезнена, макар че може да е леко неприятна, затова се постарайте да дишате и да сте максимално отпусната.

Друго изследване, което може да направи вашия лекар и безотказно се позитивира при бактериална вагиноза се извършва с калиев хидроксид, който се смесва с проба от секрета ви. При наличие на бактериална инфекция се отделя мирис, наподобяващ риба, което потвърждава диагнозата. Друг показател, потвърждаващ диагнозата, са стойности на вагиналното рН по-високи от 4,5.


"Антибиотиците са най-разпространеното лечение, но могат да нарушат баланса на полезната вагинална микрофлора, причинявайки повтарящи се проблеми."


Третиране на бактериална вагиноза

Около 30% от инфекциите се излекуват от само себе си, благодарение на защитните ни механизми. Ако обаче гореизброените симптоми не отшумят в рамките на няколко дни, е необходима подходяща терапия, особено по време на бременност. Въпреки че съществуват и не-антибиотични препарати, за третиране на бактериална вагиноза лекарят най-вероятно ще ви предпише антибиотици.

Най-разпространените антибиотични курсове включват:

  • Метронидазол* таблетки или вагинален гел
  • Клиндамицин** таблетки, вагинален крем или вагинални супозитории
  • Тринидазол* таблетки

* Избягвайте употребата на алкохол по време на антибиотично лечение, както и 24 часа след приема на последното хапче, за да избегнете риска от гадене/повръщане и коремна болка.

** Клиндамицин крем и вагиналните супозитории могат да повлияят върху латексовите кондоми и диафрагми в продължение на 5 дни след приложението им.

Освен споменатите странични ефекти, антибиотиците могат да нарушат баланса на полезната вагинална микрофлора, което може да доведе до гъбична инфекция или до повторна поява на бактериална вагиноза. Възстановете полезната вагинална микрофлора (лактобацили) по време на или след приключване на антибиотичното лечение, като използвате пребиотик, който ще стимулира растежа на добрите бактерии и ще поддържа вагината ви здрава и балансирана.

Като алтернатива на антибиотичната терапия бихте могли да използвате естествени продукти, които възстановяват вагиналното рН, имат малко или никакви странични ефекти и позволяват на добрите бактерии да възстановят баланса на вагиналната микрофлора.