Как да се грижите за вагината през лятото

През лятото вагината ви е по-уязвима от обикновено – жегата, потенето, пътуванията, плуването са само част от нещата, които могат да предизвикат вагинален дискомфорт. Ето някои съвети за това как да се грижите за вагината си през летните месеци.

  • Ако прекарвате по-голямата част от работния ден седейки на бюро, ако пътувате дълго до работа или планирате пътуване, имайте предвид, че седенето на едно място часове наред може да предизвика не само болки в гърба и раменете, но и повишава риска от вагинална гъбична инфекция. Когато седите в една и съща поза дълго време, интимната зона се загрява, достъпът на въздух се намалява, а влажността се увеличава. Влажните, горещи места с недостатъчно въздух са перфектната среда за развитие на микроорганизми и това провокира инфекциите.
  • Носенето на твърде тесни джинси или прилепнали къси панталони през летните месеци само повишава риска от негативния ефект на твърде тясното облекло. Триенето, топлината и влагата могат да доведат до раздразнение и да повишат риска от гъбична инфекция, като ефектът е допълнително подсилен от потта, която се намира в непосредствен контакт с кожата. Ако не можете да се разделите с любимите си дрехи, опитайте се поне да не ги носите всеки ден. Избирайте облекло и бельо от естествени материи, така че кожата ви да може да „диша“.
  • През лятото жените се бръснат и си правят кола маска по-често, отколкото през зимните месеци, и понякога стигат твърде далеч в желанието си да имат гладка кожа. В резултат от тези прекомерни усилия може да се стигне до раздразнение и сърбеж. За да избегнете това е добре да се бръснете през ден, за да може кожата да има възможност да се възстанови. Хидратирайте кожата преди процедурата по обезкосмяване и впоследствие нанасяйте естествен успокояващ продукт.
  • Лятото е онова време през годината, когато жените са по-склонни към приключения по отношение на секса. Използвайте предпазни мерки за защита от инфекции и болести, предавани по полов път. Освен това, не забравяйте овлажняването. Вагиналното овлажняване е важно за безболезнения и приятен секс, така че ако имате проблем с естественото овлажняване, използвайте подходящ продукт, който да ви помогне. Лубрикантите ще ви позволят да се насладите на секс без болка, но ако търсите по-дълготрайно решение на проблема, особено ако чувствате триене при упражнения или дори просто при ходене, опитайте с вагинален овлажнител, който се нанася веднъж дневно и има дълготраен ефект.
  • Заминавате на почивка и се опитвате да освободите малко място в куфара си? Може да решите да оставите вкъщи някои от козметичните продукти, които заемат много място. Все пак ако оставите интимния измивен продукт и обмисляте да го замените с обикновен сапун или душ гел, може сами да си създадете проблеми. Агресивните препарати могат лесно да увредят повърхностните слоеве на чувствителната кожа в интимната област, да нарушат стойностите на рН и да причинят раздразнение. Използвайте просто вода или вземете със себе си естествен, нежен продукт, който съдържа меки почистващи съставки и е с рН, подходящо за интимната област.