Как да предотвратите бактериалната вагиноза

Бактериалната вагиноза представлява дисбаланс на вагиналната микрофлора. Това е една от най-често срещаните вагинални инфекции при жените. Широко разпространено е схващането, че бактериалната вагиноза е заболяване, предавано по полов път, но това не е така. Бактериална вагиноза може да се наблюдава и при жени, които не са правили секс или при такива, които са с един и същи партньор от години. Освен това, бактериалната вагиноза може и да не се предаде между хората.

Бактериална вагиноза е прекомерно развитие на вредни бактерии. При здрава вагина тези вредни бактерии са под контрол, заради ниското вагинално рН, което се постига благодарение на млечната киселина, синтезирана от „добрите“ лактобацили. Вагиналното рН обаче може да се повиши (при което киселинността намалява), например при намаляване броя на лактобацилите поради антибиотично лечение, или при неутрализиране на ниското рН от алкалната сперма. В такава ситуация вредните бактерии могат да имат възможност да се разраснат и да провокират вагинални оплаквания.

Най-разпространените симптоми на бактериална вагиноза включват промяна в секрета (секретът е бял или сив), промяна в мириса (обикновено силен, наподобяващ риба), парене при уриниране, сърбеж и раздразнение във вагиналната област. Някои от тези симптоми приличат на симптомите при вагинални гъбички, ето защо е много важно да е налице правилна диагноза, за да се приложи подходяща терапия.

Все пак има няколко стъпки, които можете да следвате, за да подпомогнете превенцията от бактериална вагиноза.


"Много е важно да можете да разпознавате симптомите на бактериална вагиноза и да знаете дали е време да потърсите професионална помощ."


Какво може да се направи, за да се намали риска от бактериална вагиноза?

  • Образовайте се – настоящият материал е първата стъпка в правилната посока! Много е важно да можете да разпознавате симптомите на бактериална вагиноза и да знаете дали е време да потърсите професионална помощ.
  • Практикувайте безопасен секс – ограничете броя на сексуалните си партньори и винаги при секс използвайте подходящи предпазни средства.
  • Избягвайте раздразнението на вагиналната област – това означава да избягвате горещи вани и джакузита; да използвате естествен измивен продукт за интимна хигиена, който не съдържа сапуни и агресивни химикали; да използвате ежедневни и дамски превръзки и тампони, които не са ароматизирани. Не забравяйте да подсушавате добре интимната област след душ, като потупвате нежно с мека и чиста кърпа.
  • Избирайте памучно бельо за сметка на синтетичните материи, тъй като последните пречат на кожата да „диша“. Това провокира повишаване на температурата и влажността, създавайки идеална среда за развитието на бактерии. Винаги когато е възможно спете без бельо.
  • Някои учени твърдят, че най-добрия начин за превенция на повторна поява на бактериална вагиноза, е стимулирането на защитната микрофлора от лактобацили. Възстановяването на добрата вагинална микрофлора е важно, тъй като антибиотичното лечение на бактериалната вагиноза нарушава микрофлората от лактобацили, което води до висока степен на повтаряне на инфекцията. Стимулирането на микрофлората от лактобацили може да се постигне чрез приложение на пребиотични продукти, които подпомагат естествените лактобацили. Освен това могат да се вземат под внимание и естествените продукти, които третират бактериалната вагиноза без да засягат неблагоприятно лактобацилите.