Интимната хигиена – по-малко означава повече

Може би сте чували, че лошата интимна хигиена може да причини повече вреда, отколкото пълната липсата на интимна хигиена. Може да звучи преувеличено, но е напълно вярно. Лошите хигиенни навици могат да бъдат пагубни за вагиналното ви здраве, затова се постарайте да разберете и да спазвате някои основни принципи, определящи добрата интимна хигиена.

Не рядко се случва жените сами да навредят на интимното си здраве, смятайки, че добрата интимна хигиена се основава на правилото „колкото повече, толкова по-добре“. Вижте защо в грижата за интимната област по-малкото означава повече.


Защитни механизми на тялото

Човешкото тяло е създадено така, че да бъде в баланс. Цялото ни тяло е свързан, сложен механизъм, който се основава на точни и деликатни принципи за поддържане на баланса, необходим за ефективното функциониране и здравето на цялото тяло. Поради тази причина вагината е естествена среда на милиони бактерии, които съжителстват мирно в перфектна хармония, без да създават проблеми.

Това е така до момента, в който съотношението на добрите бактерии спрямо лошите не бъде компрометирано. Щом количеството на добрите бактерии намалее, лошите бактерии вземат превес и започват да се разрастват прекомерно. Прекомерният растеж на лоши бактерии води до инфекции като бактериална вагиноза, която се проявява чрез неприятни симптоми като обилен секрет, неприятен мирис, наподобяващ риба, парене, сърбеж и раздразнение. За да бъде овладяна инфекцията, процесът трябва да се обърне – да се намали броя на лошите бактерии и да се стимулира растежа на добрите такива.

Когато става въпрос за защитната роля на кожата е важно да се разбере каква е структурата на кожата и как може да бъде увредена. Повърхността на кожата ни е покрита със защитна бариера. Тази бариера защитава основния вход, предпазващ вътрешността на тялото ни от раздразнения и инфекции. Защитната бариера може лесно да бъде увредена от употребата на агресивни препарати и обикновен сапун. Тези продукти отмиват повърхностния слой на кожата, оставяйки я незащитена и открита. Ето защо употребата на неподходящ измивен продукт или твърде честото миене, могат да нарушат защитния слой и да ви изложат на риск от инфекции.


"Важно е да запомните, че кожата в интимната област е тънка и много деликатна. Всякакво агресивно третиране, например прекомерно миене, триене или силни препарати могат да причинят раздразнение и инфекция."


Какво точно означава „по-малкото е повече“?

Важно е да запомните, че кожата в интимната област е тънка и много деликатна. Всякакво агресивно третиране, например прекомерно миене, триене или агресивни препарати могат да причинят раздразнение и инфекция. Измивайте се веднъж дневно, използвайки вода или нежно, естествено измивно средство, разработено специално за интимната област, което да не съдържа парфюми или други потенциални дразнители. Подсушавайте добре интимната област, като използвате мека, чиста кърпа – потупвайте нежно, без да търкате. Ако изпитвате нужда да се миете по-често от това (особено по време на менструално кървене, след тренировка или при обилно изпотяване), можете да използвате интимни кърпички без аромат или просто да се измиете с чиста вода.