Знаете ли какво е определящо за правилната интимна хигиена?

Често се казва, че неправилната хигиена е всъщност по-лоша от липсата на каквато и да било хигиена. Това не е преувеличено – лошите хигиенни навици могат да причинят дисбаланс и инфекция в интимната област. Вижте отговорите на най-често задаваните въпроси по отношение на това какво е определящо за правилната интимна хигиена.

Почистване на интимната област
Колко често трябва да измивам интимната област? Измиването на интимната област с хладка вода или интимен измивен продукт веднъж дневно е перфектната мярка за добра интимна хигиена. Все пак, по време на топлите месеци, по време на месечния цикъл или след тренировка, може да чувствате необходимост да се миете по-често. Няма проблем, стига да се придържате към чистата вода, ако решите да се миете няколко пъти дневно. Не забравяйте да подсушавате интимната област добре, като използвате чиста мека кърпа и потупвате нежно (без триене).

Какъв сапун трябва да използвам за интимната област?
Никога не използвайте обикновен сапун, тъй като той е твърде агресивен за нежната кожа на интимната област. Сапунът може да увреди защитната бариера на повърхността на кожата, оставяйки отворена врата за потенциални инфекции. Изберете естествен продукт, който не съдържа сапуни или агресивни препарати, парфюми, оцветители или консерванти, или просто използвайте хладка вода..

Мога ли да използвам мокри кърпички, за да поддържам добра хигиена?
Интимните кърпички са перфектно решение, когато сте в движение – дали по време на път, през лятото или когато се потите прекомерно, кърпичките могат да ви осигурят освежаването, от което се нуждаете. Уверете се, че кърпичките, които избирате са специално разработени за интимната област и не съдържат агресивни химикали, аромати или оцветители.

"Никога не използвайте обикновен сапун, тъй като той е твърде агресивен за нежната кожа на интимната област."


Други съвети за интимна грижа

Памучното бельо наистина ли е толкова важно?
Синтетичните тъкани не позволяват на кожата да диша. Това увеличава изпотяването и топлината в интимната област, а както вероятно знаете, влажните и тъмни места без достатъчно въздух са перфектната среда за развитие на микроорганизми. Носенето на твърде тесни дрехи, като прилепнали джинси, панталони и впити шорти причинява триене и може да увреди кожата. Това позволява на микроорганизмите да преодолеят защитната бариера на кожата и да причинят инфекция. Ето защо е важно да ограничите носенето на такива дрехи и да оставите дантеленото бельо за специални случаи, а в ежедневието да носите памучно такова. Друго нещо, което може да правите, за да поддържате добро вагинално здраве е да спите без бельо. Това ще позволи на интимната област „да се проветрява“ и възстановява през нощта.

Защо експертите препоръчват да не се използва цветна и ароматизирана тоалетна хартия?
Ароматите и оцветителите, използвани в тоалетната хартия (както и в други продукти, като лосиони, вагинални спрейове и пяна за вана) често са дразнители, които могат да причинят неприятни симптоми като раздразнение и обилен секрет. Коментирайки хигиената при използването на тоалетната, запомнете никога да не се изтривате в посока отзад напред – това лесно може да пренесе бактерии от ануса към вагината, причинявайки инфекция.

Мога ли да използвам парфюм в интимната област? Всяка вагина има свой уникален мирис и това не е повод за притеснение. Разбира се, ако забележите силен (неприятен) мирис, това може да е доста смущаващо. Използването на парфюм или вагинален спрей обаче може да доведе до раздразнение или симптоми като обилен секрет, сърбеж, парене и дори неприятен мирис.

Колко често трябва да сменям ежедневните превръзки?
На всеки 3 до 4 часа. Същото важи и за дамските превръзки и тампоните, при които рискът от раздразнение е дори по-голям, тъй като менструалната кръв е в директен досег с кожата.