„За“ и „Против“ по отношение на вагиналната хигиена

Правилната вагинална хигиена е от огромно значение за репродуктивното здраве. Тя може да намали риска от инфекции, може да ускори възстановяването или да предотврати неприятни симптоми като раздразнение и обилен секрет. Разгледайте най-важните препоръки по отношение на вагиналната хигиена – какво „Да правим“ и какво да „Не правим“ правим..

ДА: Измивайте интимната област веднъж дневно..

Това означава веднъж дневно да използвате просто хладка вода или нежно, естествено измивно средство, разработено специално за интимната област.

НЕ: Използвайте сапун.

Сапунът е високо алкален и твърде агресивен за нежната, чувствителна кожа на интимната област. Винаги използвайте естествен интимен измивен продукт, който не съдържа сапуни, аромати и оцветители.

ДА: Използвайте интимни мокри кърпички, ако не разполагате с душ.

Особено по време на менструация, през по-топлите месеци или когато сте на път.

НЕ: Носете синтетично, твърде тясно бельо.

Синтетичните тъкани не позволяват на кожата да диша, което води до повишаване на температурата и влажността в интимната област. Твърде тесните дрехи създават триене, което може да причини микроскопични наранявания по кожата. В комбинация с повишената температура и влажност се получава перфектната среда за възможна вагинална инфекция. Избирайте естествени материали и избягвайте носенето на твърде тесни дрехи за дълъг период от време.

ДА: Избърсвайте се в посока отпред назад.

Ако се триете в посока отзад напред е много лесно да пренесете бактерии от ануса към вагината, затова се постарайте никога да не нарушавате това важно правило. Използвайте тоалетна хартия, която не е цветна и ароматизирана, за да избегнете раздразнение.

НЕ: Използвайте парфюм или дезодорант, за да придадете по-добър аромат на интимните си части.

Всяка вагина има уникална миризма и освен ако няма някакъв проблем, не би трябвало да мирише лошо. Силният мирис може да е признак за наличието на инфекция.

ДА: Използвайте успокояващ продукт след обезкосмяване на интимната област.

Без значение дали избирате бръсненето, кола маската, употребата на депилатоарен крем или нещо друго, винаги хидратирайте кожата преди процедурата, а след нея нанасяйте успокояващ продукт, за да избегнете раздразнение на кожата.

НЕ: Носете една и съща ежедневна превръзка цял ден.

Ежедневните превръзки не са предназначени да бъдат използвани за дълги периоди от време. Подобно на синтетичното бельо, ежедневните превръзки не позволяват на кожата да диша, могат да раздразнят кожата и да повишат риска от инфекция. Същото се отнася и за дамските превръзки и тампоните, особено поради факта, че менструалната кръв се намира в директен контакт с кожата. Винаги сменяйте тампоните, ежедневните и дамските превръзки на всеки 3 до 4 часа, непосредствено преди да си легнете вечер и веднага щом станете сутрин.

ДА: Потупвайте вместо да триете.

След душ, използвайте мека чиста кърпа и подсушете напълно интимната област с леки потупващи движения.

НЕ: Използвайте продукти, съдържащи дразнещи вещества или алергени.

Това се отнася за лосиони, спрейове, пяни за вана и т.н. Съставките, заради които трябва да избягвате дадени продукти, включват почистващи препарати, аромати, оцветители, агресивни химикали и консерванти.