Вагинална чувствителност

Всякакъв вид чувствителност и дискомфорт във вагиналната област могат да ни изнервят и да ни накарат да се чувстваме неудобно, с усещането, че нещо не е съвсем наред там долу. Вагиналната чувствителност се проявява като болка или чувствителност при допир в интимната област, особено по време на полов акт. Тези симптоми могат да бъдат придружавани и от друг дискомфорт, включително промени във вагиналния секрет, вагинален сърбеж, парене, подуване, зачервяване и т.н. Най-честите причини за чувствителност и болка са раздразнение, инфекция и сухота. Терапията се различава в зависимост от причината.

  • Дисбаланс във вагиналната флора. Влагалището е покрито с милиони добри микроорганизми, които съставляват вагиналната флора. Когато този деликатен баланс е нарушен и добрите бактерии са числено намалели, гъбичките или вредните бактерии започват да нарастват неконтролируемо, което води до сърбеж и раздразнение. Ако не можете да устоите на порива да се почешете, лесно бихте могли да увредите кожата и да предизвикате допълнително раздразнение, подуване и болка. Ако често страдате от гъбични инфекции, опитайте да използвате вагинален продукт, който съдържа пребиотици. Пребиотичните вагинални гелове стимулират растежа на добрите бактерии и помагат да се възстанови баланса на вагиналната флора.
  • Вагинална сухота. Проникване без достатъчно овлажняване може да увреди вагиналните стени и други тъкани в интимната област, причинявайки възпаление и болка. Сухотата може да бъде причинена от хормонални промени по време на менопауза, при бременност, при кърмене или при употреба на противозачатъчни. Отделете достатъчно време на любовната игра, така че да стимулирате естественото овлажняване. Ако чувствате вагинална сухота, опитайте да използвате вагинален овлажнител или лубрикант. Овлажнителите могат да се използва ежедневно и премахват чувството за сухота в продължение на няколко дни, докато лубрикантите са предназначени за употреба непосредствено преди полов акт и осигуряват единствено краткосрочно облекчение.
  • Менопауза. Когато нивата на естроген спадат, вагинална тъкан губи своята плътност, еластичност и естествено овлажняване. Резултатът са тънки стени, които създават триене по време на проникване и лесно могат да бъдат увредени. Това състояние се нарича вагинална атрофия и обикновено води до загуба на либидо, тъй като сексът е неприятен и болезнен. Колкото до вагиналната сухота, решението е във вагинални овлажнители и лубриканти.
  • Раздразнение. Продукти, които съдържат агресивни химикали, агресивни препарати, обикновени сапуни, ароматизатори, оцветители или консерванти, могат да раздразнят интимната област, причинявайки подуване, болезненост, парене и болка. Избягвайте такива продукти и избирайте продукти, които са специално разработени за употреба в интимната област. Те съдържат интимни измивни субстанции на базата на естествени активни съставки, съдържат меки почистващи вещества и не нарушават вагиналните стойности на рН.
  • Някои полово предавани болести също могат да предизвикат чувствителност и болка в областта на таза. Ако подозирате, че може да имате заболяване, предавано по полов път, препоръчително е да посетите вашия гинеколог.

Ако изпитвате болка и чувствителност, опитайте прилагане на студен компрес, за да постигнете бързо облекчаване и да намалите раздразнението. Имайте предвид, че за да облекчите болката и чувствителността, първо трябва да отстраните основната причина, провокираща дискомфорта. Ако чувствителността продължава, посетете вашия лекар, за да започнете адекватно лечение.